10.7 C
De Bilt

Eerste stap gezet naar Duurzame Warmte in Benedenbuurt

Wageningen – De Woningstichting, de Coöperatie Benedenbuurt (in oprichting) en de gemeente hebben donderdag 21 juni een intentieverklaring getekend voor het project Benedenbuurt Coöperatief naar Duurzame Warmte. Wageningen gaat naar een toekomst waar wordt verwarmd met duurzame alternatieven.

De partijen hebben de wens dat er gelijktijdig met de rioleringsvervanging in een deel van de Benedenbuurt een duurzaam warmtenet aangelegd wordt. Het gaat om het gebied tussen de Diedenweg, Geertjesweg, Postjesweg en Ritzema Bosweg.  De wijk zou hiermee op termijn van het aardgas af kunnen. Het idee is voortgekomen vanuit een bewonersinitiatief waaruit binnenkort een bewoners coöperatie wordt opgericht. In de wijk staan zowel woningen van particulieren als huurwoningen van de Woningstichting. Annelies Barnard;

“Wij staan als de Woningstichting zeer positief tegenover dit bewonersinitiatief. We lichten onze huurders in de wijk hierin voor en bevelen hen van harte aan om mee te doen.”

 Theo de Bruijn, aspirant / beoogd voorzitter van deze coöperatie; “Wij onderzoeken gezamenlijk of het overstappen van aardgas naar een duurzaam warmtenet kostenneutraal kan voor bewoners van onze buurt. Als coöperatie zouden we een dergelijk net graag willen beheren om ook op langere termijn grip te hebben op de kosten en eventuele baten ten goede van de wijk in te kunnen zetten.”

 De gemeente onderzoekt of het mogelijk is het warmtenet en de bron hiervoor in eerste instantie zelf aan te leggen en na aanleg over te dragen aan de bewonerscoöperatie.

Wethouder Anne Janssen ; “Het is een belangrijke stap in onze ambitie naar een toekomst zonder aardgas. De transitie naar een duurzame energievoorziening leidt tot grote veranderingen. Daarom is het essentieel dat we deze opgave samen en met de buurt doen. Door een gezamenlijke aanpak te ontwikkelen werken we aan een betaalbaar en duurzaam verwarmd Wageningen”.

 Om een kostenneutrale overstap voor bewoners mogelijk te maken is naast bemoeienis van de gemeente ook een bijdrage vanuit de Rijksoverheid nodig. Voor het project wordt een subsidie aangevraagd bij het ministerie van Binnenlandse Zaken in het kader van de Proeftuinenregeling Aardgasvrije wijken. Het project sluit aan bij de doelstellingen van de Rijksoverheid om duurzame energie te stimuleren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio