Wilnis – Problemen met slapen, vermoedens van ADHD of somberheid en zorgen over de opvoeding van een kind. Steeds meer huisartsen krijgen in hun praktijk ermee te maken. Met de komst van de praktijkondersteuner GGZ Jeugd in Wilnis en Vinkeveen kunnen huisartsen sinds december sneller psychische en sociaal-emotionele hulp bieden aan kinderen. Signalering en behandeling vinden plaats op een voor ouders en kinderen vertrouwde locatie, namelijk gewoon bij de huisarts. De praktijkondersteuner Jeugd gaat vanaf 9 juli ook één dag in de week in het gezondheidscentrum in Wilnis aan de slag.
De gemeente is sinds 2015 verantwoordelijk voor de psychische zorg van kinderen. Wethouder Marja Becker vertelt: “Het is belangrijk dat ieder kind kan opgroeien tot een gezonde en evenwichtige volwassene. Uit de proef die afgelopen half jaar is gehouden, blijkt dat de inzet van een praktijkondersteuner GGZ Jeugd veel toegevoegde waarde heeft. Zo’n praktijkondersteuner heeft aandacht voor de opvoedingsrelaties en inzicht in jeugdproblematiek.”
Zorg en Zekerheid
Vanaf 1 juli gaat ook zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid meewerken aan de zorg voor de jeugd. De samenwerking maakt het mogelijk dat het aantal dagen dat de praktijkondersteuner GGZ Jeugd werkt, kan worden uitgebreid van één naar twee dagen. “Als zorgverzekeraar zijn wij blij dat in steeds meer gemeenten een praktijkondersteuner GGZ Jeugd beschikbaar is.”, zegt seniorinkoper Inge Huernink van Zorg en Zekerheid. “Het is belangrijk ook de financiën goed te regelen om dit soort afspraken te kunnen maken en tot een succes te brengen. De gemeente De Ronde Venen is voor de kernen Wilnis en Vinkeveen in goed overleg met ons tot een passende financiële oplossing gekomen, waarin ook de huisartsen zich kunnen vinden.”
Voordelen praktijkondersteuner
Huisarts Lonneke Hegeman vervolgt: “Wij huisartsen zien alleen maar voordelen in de onderlinge samenwerking met de praktijkondersteuner GGZ Jeugd. Voor onze patiënten, maar zeker ook voor onze praktijken. Onze patiënten kunnen vaker in de praktijk zelf geholpen worden en hoeven niet te worden doorverwezen. De begeleiding kan daardoor sneller worden ingezet, op een voor de jeugd meer vertrouwde plek.” En praktijkondersteuner Marianne van der Heide voegt daaraan toe: “Ik vind mijn werk ontzettend leuk en doe het met veel enthousiasme en plezier. Het is divers en ik vind het fijn om op een laagdrempelige manier bereikbaar te zijn voor patiënten en iets voor ze te kunnen betekenen.”
De praktijkondersteuner GGZ Jeugd is op maandag werkzaam in het gezondheidscentrum in Wilnis én op de vrijdag afwisselend in huisartsenpraktijk De Beuk en De Heuvelink. In het komende jaar wordt ook onderzocht of uitbreiding naar de huisartsenpraktijken in Mijdrecht en Abcoude mogelijk is.