4.7 C
De Bilt

Wethouder Van Leeuwen neemt Zuilichems gebiedsplan in ontvangst

Zuilichem – De dorpsraad Zuilichem overhandigde afgelopen donderdag haar gebiedsplan aan de gemeente Zaltbommel. In zijn rol als gebiedswethouder van Zuilichem nam Gijs van Leeuwen het plan in ontvangst. Wethouder Van Leeuwen: “In een gebiedsplan kunnen bewoners zelf aangeven wat er speelt en welke wensen er zijn. Het is hun plan waarin staat met welke punten zij samen met de gemeente en organisaties de komende jaren aan de slag wil. Wij geven daar geen sturing aan. Ik vind het mooi dat door met een gebiedsplan te werken mensen samenkomen om het over hun omgeving te hebben. Een gebiedsplan geeft ons een beeld van wat er leeft en waar de uitdagingen  zitten. Wij bekijken vervolgens met de dorps- of wijkraad wat haalbaar is en hoe wij kunnen helpen. Wij kijken bijvoorbeeld of er wensen bij zitten die we kunnen combineren met werk dat toch al op de planning staat.”

 

Het Zuilichemse gebiedsplan bevat 6 hoofdthema’s zoals openbare ruimte, voorzieningen, verkeer en sociaal. Met name bij dat laatste thema ziet de dorpsraad een actieve rol voor de inwoners zelf. De dorpsraad werkte gedurende een jaar aan het plan. Zij haalde input voor het gebiedsplan op bij verschillende bewonersbijeenkomsten. Het College van burgemeester en wethouders bespreekt na de vakantie het gebiedsplan. Zij besluit dan of zaken die de gemeente aangaan meegenomen worden bij het maken van beleid.

Gebiedsplan verbindt ideeën in dorpen en wijken

In een gebiedsplan laat een dorp of wijk aan de gemeente, organisaties en instellingen zien wat zij belangrijk vindt en wat zij wil realiseren. Het is een plan over de toekomst (3 tot 5 jaar) van een dorp of wijk. Door samen na te denken over de toekomst van hun dorp of wijk nemen inwoners verantwoordelijkheid voor hun eigen omgeving. Het gaat niet alleen over fysieke zaken, maar over een samenhangende aanpak tussen sociale, economische en fysieke opgaven en kansen. Het gebiedsplan bestaat uit een heleboel ideeën. Een idee is vaak gericht op één bepaalde onderwerp. In een gebiedsplan zijn de ideeën met elkaar verbonden. Dat is ook een van de redenen dat de gemeente graag een gebiedsplan ontvangt in plaats van losse ideeën. Het is meer gestructureerd en beter op te nemen in de begroting en planning. Wethouder Van Leeuwen: “Het werken met een gebiedsplan geeft duidelijkheid en maakt inzet van mensen en middelen effectiever.”  Door de brede betrokkenheid van inwoners is er draagvlak voor de visie en punten die in een gebiedsplan staan.

Voor elk dorp en elke wijk een gebiedsplan

De gemeente vroeg aan alle dorps- en wijkraden om een gebiedsplan te maken. Het Zuilichemse plan is het eerste plan dat naar het college gaat. Ook andere dorps- en wijkraden zijn flink op weg. Onder meer Nederhemert, Aalst, en De Vergt hebben hun plan al in concept klaar.

Van dorps- en wijkgericht naar gebiedsgericht werken

De gemeente Zaltbommel startte in 2012 met dorps- en wijkgericht werken om de leefbaarheid en sociale betrokkenheid in de dorpen en wijken te vergroten. In alle dorpen en wijken van Zaltbommel kwamen dorps- of wijkraden. Zij gingen aan de slag in hun eigen woonomgeving en werden eerder en beter betrokken bij nieuwe plannen van de gemeente. Sinds 2016 wordt dorps- en wijkgericht werken doorontwikkeld naar gebiedsgericht werken. Dorps- en wijkraden en inwoners werken met meer organisaties als partners samen aan de toekomst van een dorp of wijk. Inwoners hebben meer invloed op wat er in hun woonomgeving gebeurt. De dorps- en wijkraden fungeren niet meer alleen als eerste aanspreekpunt of klankbord, maar ook als katalysator voor een brede groep inwoners. Inwoners worden uitgedaagd zelf met nieuwe initiatieven te komen. De dorps- en wijkcoördinatoren van de gemeente faciliteren waar nodig.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio