Kinderen van alle leeftijden spelen sinds kort in een gloednieuwe speeltuin in nieuwbouwwijk De Scholt. De speeltoestellen, het volleybalnet en de goaltjes zijn het resultaat van buren uit de wijk. Zij besloten namelijk om samen de schouders eronder te zetten en een veilige speelplek in de nieuwbouwwijk te creëren.
Aanleiding
Het groeiend aantal kinderen was voor de opgerichte werkgroep aanleiding om de handen uit de mouwen te steken. In het bestemmingsplan was wel een speelveld aangeduid, maar in verband met het woonrijp maken dit zou nog zomaar vijf jaar kunnen duren. De bewoners wilden zo lang niet wachten. Samen met Jan Busscher, Contactpersoon Openbare Ruimte (COR) bij de gemeente Tubbergen, werden de mogelijkheden bekeken om dit op kortere termijn te realiseren.
Eigen aandeel
De bewoners van De Scholt gaven aan het toekomstige speelveld nu al te willen realiseren op het daarvoor aangewezen terrein. “Een speelveld stond al in het bestemmingsplan. Normaal gesproken wordt dit aangelegd na de realisering van de woningen en het woonrijp maken van de straten”, vertelt Busscher. “Aangezien het nu al een kinderrijke buurt betreft, wilden de bewoners het graag eerder. Ze gaven aan ook zelf wat te willen doen in de uitvoering.”
Blije gezichten
Het speelveld werd feestelijk geopend. “Ik ben er superblij mee”, laat Kim Dobber, moeder van drie kinderen, weten. “Hier is voor elk wat wils. Ik weet zeker dat de kinderen er vaak zullen komen.” Harm Deterink (11) is voornamelijk veel te vinden op het voetbalveldje. “Het klimtoestel vind ik leuk, maar een paar andere toestellen zijn niet echt mijn ding”, zegt hij eerlijk. “Ik doe liever allerlei voetbalspelletjes.” Daar denkt Joes Booyink (6) anders over: “De schommel vind ik het leukst. Ik ga nu vaker buitenspelen in plaats van achter de computer.”
Onderhoudsvrij en duurzaam
Verschillende subsidies en financiële donaties droegen bij aan de totstandkoming van het speelveld. De gemeente Tubbergen verhoogde de grond en zaaide deze in met graszaad. Ondertussen overlegden de buren met elkaar over de keuze van de speeltoestellen. “Een belangrijke vereiste was dat de speeltoestellen gecertificeerd moesten zijn”, informeert Gerben Klein Haarhuis, van de werkgroep. “We kozen daarnaast voor kunststof. Dit is onderhoudsvrij en duurzaam. Ook een hekwerk mocht niet ontbreken. Er wordt op de omliggende kavels volop gebouwd. Een hek is dan wel zo veilig.” In mei werden de toestellen geplaatst. Een duikelrek, schommel, wipkip, klautertoestel met glijbaan en volleybalnet sieren nu het terrein aan De Scholt. “De samenwerking met de gemeente verliep uitstekend”, laat Klein Haarhuis weten. “We kregen van de gemeente zelfs twee voetbalgoaltjes aangeboden. Deze zijn geplaatst achter de speeltuin, in overleg met de grondeigenaar.”
geslaagd?
Zowel de werkgroep als Jan Busscher vinden het project geslaagd. “Als COR worden Alphons Hottenhuis en ik regelmatig benaderd door inwoners met wensen voor de openbare ruimte,” aldus Busscher. “De gemeente doet het basisonderhoud. Als bewoners het mooier willen hebben kom je al snel uit op burgerparticipatie. Het kan betekenen dat mensen zelf een plantsoen onderhouden en de soorten beplanting bepalen, tot een project als dit. We merken dat dat even moest ‘landen’ bij de inwoners, maar gelukkig nemen steeds meer mensen binnen de gemeente Tubbergen hiertoe het initiatief. Met mooie resultaten zoals hier in De Scholt.”