7.3 C
De Bilt

Fel debat zondagsvrijheid in raadsvergadering Krimpen

Krimpen aan den IJssel – Donderdag 20 september was er een beladen vergadering van de gemeenteraad in Krimpen aan den IJssel. Met name punt 10 op de agenda bleek een avondvullend programma te worden over ‘zondagsvrijheid’.

Raadsinformatiebrief (RIB)

Het college had onlangs een brief aan de raad gestuurd, waarin zij het voornemen uitspreken om met een voorstel te komen tot wijziging van de winkeltijden op zondagen. Het debat zou gaan over het proces van aanlevering van deze raadsbrief. Zover duidelijk? Nou, voor meerdere raadsfracties niet helemaal. Met name CDA, CU en SGP lieten het college in felle, haast emotionele bewoordingen hun ongenoegen blijken.

Proces of inhoud

Hierbij werden vragen over het proces van het aanleveren van de brief als snel toespelingen op de inhoudelijke consequenties van het nog in te dienen voorstel. Waar een debat zou zijn over het proces, ontstond dus een woordenwisseling tussen raadsleden over zondagsvrijheid versus zondagsrust. Opvallend hierbij was dat Bert Jan Ruissen namens de SGP meer angst leek uit te spreken, terwijl Arnold de Leeuw van het CDA extreem fel en bijna met de vuisten op tafel zijn pleidooi kracht bijzette. De Christen Unie hield vooral een emotioneel pleidooi voor verbinding.

Gestolen bedrijfsinformatie Jumbo voer voor SGP

In een intern overleg bij Jumbo De Olm was blijkbaar gesproken over de mogelijkheden van zondagsopenstelling voor de laatste 12 zondagen van het jaar vanaf oktober. Daarbij was een schema gepresenteerd met mogelijke openingstijden. Een onbekende werknemer had van dat schema een foto gemaakt en op Facebook geplaatst en daarbij de SGP-fractie ingelicht. Ruissen gebruikte deze informatie om het college te verwijten dat een ondernemer al was ingelicht over zondagsopenstelling, daarna de pers en daarna pas de raad.

Argumenten christelijke partijen gaan mank

De hierbij gebruikte argumenten door alle christelijke partijen, gingen uiteindelijk mank, na verduidelijking door wethouder Neeleman. Volgens de Nederlandse wet mogen in iedere gemeente winkels minstens 12 zondagen per jaar open. Hiertoe kunnen ze een verzoek indienen bij het college. Het college heeft de bevoegdheid hier wel of geen toestemming voor te verlenen, zonder daarbij de raad om akkoord te vragen.

Van der Elst schets plaatje van 2018

De fractievoorzitter van Leefbaar Krimpen, Jeffrey van der Elst, hield met name de SGP voor dat het inmiddels 2018 is en in vele gemeenten waar de SGP in de coalitie zit er gewoon zondagsopening van winkels is. Ruissen wilde hierop niet ingaan en speelde de kaart van het Krimpense belang. Hierbij leek hij Krimpen aan den IJssel het liefst tot een ‘enclave van rust binnen Nederland’ te willen maken. Een hek op de Algerabrug plaatsen op zondag lag echter wel buiten zijn bevoegdheid, grapte hij enigszins.

College kan sociale media niet beperken

Neeleman liet vervolgens ook weten, dat zij geen partij zijn als het gaat om het voorkomen van geheime bedrijfsinformatie via sociale media. Daarnaast zijn het persbericht over de Raadsinformatiebrief  en de brief zelf op vrijwel hetzelfde moment de deur uitgegaan. Neeleman zei wel toe in de toekomst er voor te zorgen dat het college eerst de stukken aan Raad te sturen en daarna de pers.

Informatie- en inspreekavond zondagsvrijheid

Op 1 oktober is er een informatie- en inspreekavond georganiseerd door de coalitie over het onderwerp zondagsvrijheid. SGP, CU en CDA vonden deze avond op voorhand een aanfluiting, omdat deze maar een uurtje zou duren en ‘het besluit klaarblijkelijk toch al vast stond’. Met name Ruissen en De Leeuw lieten weten dat ‘dit geen echte inspraak is’.

Neeleman haalt in 10 minuten kou uit de lucht

Al in zijn eerste termijn wist wethouder Neeleman, die wethouder Timm waarnam, de gemoederen te kalmeren, verkeerde aannames te weerleggen en een werkelijk gesprek met inwoners en ondernemers aan te willen gaan en ook hun inbreng te wegen. Dit werd door de christelijke fracties uiteindelijk gewaardeerd en zij namen hierna dan ook een afwachtende houding aan. Hierbij was de stelling ‘eerst zien, dan geloven’ wel uit de woorden te proeven, wat voor christelijke partijen dan toch weer vreemd overkomt.

Wordt vervolgd…

 

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio