Ede – Hoe kunnen Vakantiepark Berkenrhode en Het Nationale Park De Hoge Veluwe nog toegankelijker worden? Die vraag stond op 4 oktober centraal bij het bezoek van een groep Edese inwoners met een beperking. Beide locaties kunnen nu verder met een aantal tips van deze experts.
Dit bezoek is niet toevallig nu, want deze week is De Week van de Toegankelijkheid. Dit jaar staat de week in het teken van recreatie en ‘doen wat je zelf wilt’. Dat is voor de meeste mensen heel gewoon, maar voor bijna 20 procent van de Nederlanders is dit niet vanzelfsprekend. Want niet alle musea, horeca, sportclubs, attractieparken en natuurgebieden zijn even goed toegankelijk. Bij park Berkenrhode en de Hoge Veluwe gaat er al veel goed, maar het kan nog beter. Beide locaties willen graag nog toegankelijker worden, om te zorgen dat zo veel mogelijk mensen gebruik kunnen maken van hun faciliteiten.
Heel Ede toegankelijk
Het initiatief voor de rondleiding is genomen door gemeente Ede. Inclusie-wethouder Hoefsloot: “We vinden het belangrijk dat iedereen in gemeente Ede mee kan doen: jong en oud, met welke culturele of sociale achtergrond dan ook. Dat noemen we ook wel inclusie. Daarom maken we samen met inwoners en ondernemers we hele gemeente Ede toegankelijker, ook als het gaat om recreatie en vrije tijd.”
Tips en tops
Nationaal Park De Hoge Veluwe biedt onder andere gratis witte rolstoelen, twee soorten rolstoelfietsen, driewielers, tandems en fietsen met een lage instap. Daarnaast zijn er in het Park drie wandelroutes die goed toegankelijk zijn voor mensen met een rolstoel of rollator. Een van deze routes heeft belevingselementen met braille voor blinden en slechtzienden. De Hoge Veluwe kreeg een aantal tips om het Museonder nog beter toegankelijk te maken, bijvoorbeeld betere verlichting bij de trap en beter leesbare tekstpanelen.
Vakantiepark Berkenrhode kreeg een aantal tips over de inrichting van hun receptie en restaurant. De bezoekers waren onder de indruk van de faciliteiten in het Boshuis (een groepsaccommodatie met volledig aanpaste badkamer en slaapkamer). Raoul Veldink van vakantiepark Berkhenrode: ‘Je hebt echt het perspectief nodig van mensen die zelf een beperking hebben, om te weten waar je de toegankelijkheid kan verbeteren.”
Koplopers in Ede
De speciale Koplopersgroep van gemeente Ede, waarvan enkelen bij de parken op bezoek ging, bestaat uit Els Holland, Yvonne van Geel, Marja Putter en Elbert Verhaaf. Zij adviseren en ondersteunen de gemeente om de toegankelijkheid te verbeteren. Dat doen ze op vrijwillige basis, vanuit hun eigen verschillende achtergronden.
Els Holland: “Vanuit mijn eigen situatie (niet aangeboren hersenletsel en aangewezen op een rolstoel, red.) heb ik regelmatig te maken met toegankelijkheid. Soms is het heel makkelijk om iets te veranderen, vaak moet je mensen even bewust maken van wat het probleem is.”
Dat onderschrijft Marja Putter. Zij is actief voor Doof in Ede en heeft veel ervaring met toegankelijkheid voor doven en slechthorenden. Eerder deze week opende zij met wethouder Hoefsloot de Teletolk, waardoor de Gemeente Ede de eerste gemeente van Nederland is die gebeld kan worden door doven en slechthorenden.
Yvonne van Geel is slechtziend. Zij is blij dat gemeente Ede de koplopers de kans geeft om dingen te doen vanuit hun eigen ervaring, voor een toegankelijker Ede.
Elbert Verhaaf is actief voor Onderling Sterk (een belangenvereniging voor en door mensen met een verstandelijke beperking): “We hebben ideeën voor betere toegankelijkheid. Dat begint al bij duidelijke taal en korte woorden.”