Dordrecht – Op 11 oktober 2018 was Coming Out-dag. Wethouder Zorg en Welzijn, Peter Heijkoop hees gisteren om 9 uur de regenboogvlag op het Stadhuis. Dit is een bijzonder Coming Out-jaar, want ’s middags om 13.00 uur tekende de wethouder de Verklaring van Dordrecht, samen met Corine van Dun, trans ambassadeur en oud-voorzitter van Transgender Netwerk Nederland.
Door de verklaring te ondertekenen onderschrijft de gemeente transgendervriendelijk personeelsbeleid. De gemeente wil hiermee een voorbeeldfunctie vervullen naar andere werkgevers in de stad.
Transgendervriendelijk personeelsbeleid
In veel bedrijven en organisaties voelen LHBTI-werknemers (lesbisch, homo, biseksueel, transgender en mensen met een intersekse conditie) zich onveilig op de werkvloer*. Door de verklaring te tekenen onderschrijft de gemeente Dordrecht haar instelling om voor iedereen een veilig werkklimaat te creëren. De gemeente doet al veel op dit terrein: zo zijn er afspraken gemaakt voor LHBTI-vriendelijk beleid die opgenomen zijn in de CAO. De gemeente gebruikt medewerkerstevredenheidsonderzoeken om de monitoren hoe het werkklimaat is. Discriminatie wordt niet getolereerd en de gemeente werkt samen met organisaties die zich inzetten voor de rechten en behoeften van LHBTI’ers.
Wethouder Zorg & Welzijn, Peter Heijkoop: “Als gemeente werken wij hard aan (arbeids)participatie van iedereen in onze stad. En dat betekent dat we als werkgever aan een klimaat werken waarin iedere medewerker zich veilig voelt om te kunnen werken. Het tekenen van de Verklaring van Dordrecht sluit goed aan op wat we al doen op gebied van divers en inclusief personeelsbeleid.”
Online training voor iedereen
De gemeente Dordrecht lanceerde ook de (gratis) online training ‘Contact met transpersonen’ voor haar medewerkers. Onbekendheid kan leiden tot handelingsverlegenheid. Om ambtenaren en vooral publieksmedewerkers te leren hoe je een transgender iemand het beste kunt aanspreken, heeft de gemeente Utrecht een online training ontwikkeld. De training geeft praktische handvatten om ongemakkelijke situaties te voorkomen. De tool is ontwikkeld voor mensen die werken in de dienstverlening, maar te gebruiken door iedereen. In slechts 15 minuten leert men hoe men respectvol om kan gaan met transgenderpersonen.
Verklaring van Dordrecht
In 2013 was de stad Dordrecht gastheer voor een internationale conferentie over de acceptatie van transgenders. Toen ontstond de ‘Verklaring van Dordrecht’ die naar onze stad genoemd is, omdat het hier is ontstaan. Meer grote gemeenten in Nederland tekenden in de jaren erna deze Verklaring van Dordrecht, zoals Amsterdam, Den Haag, Utrecht, Enschede, Lelystad en Tilburg. Nu ook Dordrecht.