Castricum – Op vrijdag 16 november is er een informatiemiddag over de gevolgen van een verminderd gehoor voor je welzijn en je gezondheid. En natuurlijk ook wat je daaraan kunt doen. Het belang van goed horen wordt vaak onderschat.
Goed horen is belangrijk
Tegenwoordig lees je regelmatig over de participatiemaatschappij, waarin iedereen moet kunnen meedoen. Goed horen en verstaan is daarbij heel belangrijk. In Nederland loopt men gemiddeld 7 jaar door met een slecht gehoor, voordat men naar een arts of een hoorapparatenwinkel gaat. Maar hoe verstandig is dit? Met slechte ogen of buikklachten loop je toch ook niet zo lang door?
Risico’s van een minder goed gehoor
Veel mensen staan er niet bij stil, maar als je niet meer zo goed hoort, beïnvloedt dat je leven behoorlijk. Je verstaat je partner verkeerd, wat kan leiden tot misverstanden en irritaties over en weer. De buren klagen dat je de TV hard hebt staan. Bij de dokter kun je belangrijke informatie missen. In gesprekken versta je niet alles meer, waardoor je je terugtrekt. Het contact met je kinderen en kleinkinderen wordt minder, omdat je het steeds moeilijker vindt om ze te verstaan. En hoe denk je dat het voor je partner is als hij/zij steeds alles moet herhalen en als je niet meer mee wilt naar verjaardagen omdat je het toch niet verstaat?
Door blijven lopen met slecht gehoor onverstandig
Doorlopen met een slecht gehoor brengt risico’s met zich mee voor je gezondheid, zowel lichamelijk als psychisch. Eenzaamheid, vermoeidheid, depressie komen veel voor. Uit onderzoek blijkt ook dat door verminderde prikkeling van de hersenen een verhoogd risico op dementie bestaat.
Risico’s van een slecht gehoor verkleinen
Voor veel mensen zal een hoortoestel een eerste stap zijn bij slechthorendheid. Deze middag wordt uitgelegd hoe je daaraan kunt komen en waar je op moet letten als je een hoortoestel aanschaft.
Stichting Hoormij
De organisatie van deze middag is in handen van de plaatselijke afdelingen van de Katholieke Bond voor Ouderen (KBO), de Protestants-Christelijke Ouderenbond (PCOB) en Stichting Hoormij. De heer Frans Hofstra, voorlichter bij de Stichting Hoormij en ervaringsdeskundige, zal een presentatie verzorgen.
Informatie
De middag wordt gehouden in de Burchtzaal van Dorpshuis ‘De Kern’, Overtoom 15 in Castricum. Het begint om 14.30 uur; inloop is mogelijk vanaf 14.00 uur. Een schrijftolk en een ringleiding zijn aanwezig.