9.6 C
De Bilt

6e themaweek tegen de kindermishandeling

 Uithoorn – Voor het zesde jaar op rij organiseert Veilig Thuis een themaweek tegen kindermishandeling, dit jaar van 19 tot 25 november 2018. Ook de gemeente wil graag bijdragen aan een veilige omgeving middels ‘de burgemeester als last resort’ (laatste toevlucht).

 

Bittere noodzaak

Helaas is een speciale week waarin aandacht wordt gevraagd voor dit onderwerp bittere noodzaak. Jaarlijks zijn namelijk nog steeds 119.000 kinderen slachtoffer van kindermishandeling of huiselijk geweld. Dat komt neer op gemiddeld een kind per klas. Daarom wil ook de gemeente Uithoorn tijdens deze week stilstaan bij het onderwerp.

 

Maak het verschil

Kindermishandeling is niet altijd even zichtbaar. Seksueel misbruik of (geestelijke) verwaarlozing hebben vaak geen specifiek zichtbare kenmerken. Maar ook getuige zijn van huiselijk geweld is een vorm van kindermishandeling. Het kind groeit immers op in een onveilige situatie. Door al deze verschillende vormen lijkt het lastig om kindermishandeling te stoppen. Maar iedereen kan het verschil maken door een eerste stap te zetten. Een vriend met een luisterend oor, een alerte buurman, een huisarts die doorvraagt, een leerkracht die begrijpt wat het betekent of een hulpverlener die een collega coacht

Een veilige omgeving

Kinderen die slachtoffer zijn van huiselijk geweld en kindermishandeling kunnen dit in een voor hun veilige omgeving bespreekbaar maken. Dit kan bijvoorbeeld school of een maatschappelijke organisatie zijn. Elke school en maatschappelijke organisatie die met kinderen en jongeren werkt, is verplicht een eigen meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling te hebben. Via deze meldcode kunnen zij bepalen wat er nodig is en of zij een melding maken bij Veilig Thuis of zelf hulp organiseren.

Burgemeester als laatste toevlucht

De gemeente wil ook graag bijdragen aan het creëren van een veilige omgeving. Want hoe veilig school ook is, ieder kind kan zijn of haar redenen hebben om juist niet daar het probleem bespreekbaar te maken. Daarom stelt de gemeente de deuren van het gemeentehuis open voor kinderen en jeugdigen die slachtoffer zijn van kindermishandeling of huiselijk geweld. De burgemeester fungeert dan als ‘last resort’ oftewel laatste toevlucht. De burgemeester gaat in dit geval in gesprek met het kind over wat er gebeurd is om samen op zoek te gaan naar de best passende hulp.

Over Veilig Thuis

Veilig Thuis is de initiator van de week tegen kindermishandeling. Daarnaast is het de organisatie waar iemand een melding kan doen van een vermoeden van kindermishandeling of huiselijk geweld. Uiteraard kan iedereen die dat nodig heeft
– kind of volwassene- ook zelf om hulp vragen. Het telefoonnummer is 0800-2000. Voor kinderen is er daarnaast ook de kindertelefoon. Het telefoonnummer van de kindertelefoon is 0800-0432.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio