Alphen aan den Rijn – Maandag 26 november is gestart met de aanleg van het eerste Tiny Forest in Alphen aan den Rijn. De werkzaamheden duren tot half december. Een Tiny Forest is een dichtbegroeid, inheems bos ter grootte van een tennisbaan. Het eerste Tiny Forest komt in de kern Alphen aan den Rijn in de Groene Vinger. De 4 Tiny Forests die nog worden aangelegd, komen waarschijnlijk allemaal in andere kernen van onze gemeente.
Hoe komt het gebied er uit te zien?
De Groene Vinger, waar het eerste Tiny Forest komt, is een gebied evenwijdig aan de Afrikaan in de wijk Kerk en Zanen. De komende weken wordt de watergang breder gemaakt tussen het al aangelegde bijenlandschap en het gebiedje waar het Tiny Forest komt. Ook wordt er een poeltje gegraven voor amfibieën. Om een goede voedingsbodem te hebben voor het Tiny Forest wordt een grondverbetering uitgevoerd. Bovendien worden zandpaden aangelegd en het terrein plantklaar gemaakt. Daarna zal door twee schoolklassen, IVN en de gemeente op 14 december gezamenlijk de beplanting worden aangebracht. De inrichting wordt afgerond met het plaatsen van fietsenrekken, zitstammetjes, een hekwerk om de honden uit het gebied te houden en een informatiebord. In het ontwerp ziet u globaal hoe het Tiny Forest eruit komt te zien.
Wat heb je aan een Tiny Forest?
Een Tiny Forest in de buurt zorgt voor een gezondere leefomgeving, heeft een educatieve functie en brengt buurtbewoners dichter bij elkaar. Een Tiny Forest is niet alleen een prettige plek voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren, maar ook voor mensen. Kinderen leren in het ‘buitenlokaal’ over de Nederlandse natuur en buurtbewoners ontmoeten elkaar op een prettige en gezonde plek. Door deze minibossen aan te leggen, komt de natuur in steden steeds dichterbij. Het bos moet minimaal 10 jaar blijven staan en moet op loopafstand van een basisschool liggen. Het doel van het project is om op kleine schaal oplossingen te bieden op het gebied van biodiversiteit, klimaatbestendigheid, natuureducatie, gezondheid, leefbaarheid, tegengaan van hittestress, waterberging en CO2 opslag.