Delft – Het Hoogheemraadschap van Delfland en de gemeente Delft nemen samen maatregelen om de zwemplas in het Delftse Hout minder gevoelig te maken voor blauwalg. Hiermee vergroten wij de kans dat je gedurende het buitenzwemseizoen in het Delftse Hout lekker lang kunt genieten van zwemmen in natuurwater. De werkzaamheden starten op 10 december.
Delftse Hout is een populaire recreatieplek voor de inwoners van Delft en de omliggende gemeenten. De zwemplas is in de zomer een belangrijke trekpleister. Zwemmen in natuurwater is ook heerlijk, maar kent beperkingen: gedurende warme maanden steekt blauwalg vaak de kop op.
Blauwalg hoort bij natuurwater. Maar, door een te groot aanbod van voedingsstoffen en te weinig concurrentie, krijgt de bacterie bij warm weer de kans om zich razendsnel te vermenigvuldigen. En daar kun je als zwemmer last van krijgen. Zwemmen in water met te veel blauwalg kan leiden tot klachten als jeuk en misselijkheid. Daarom nemen Delfland en Delft samen actie om de blauwalg op een duurzame manier tegen te gaan.
Hiervoor voeren wij een aantal maatregelen uit: natuurvriendelijke oevers en drijfbladzones, meer variatie in de onderwaterwereld, nieuwe watergeulen en -verbindingen moeten op termijn leiden tot een beter ecologisch evenwicht in de zwemplas Delftse Hout. Hierdoor krijgt blauwalg minder kans. Ook wordt als pilot een drijvend eiland in de plas gelegd waarop en waaronder planten en dieren zich kunnen ontwikkelen. Zo draagt het bij aan de biodiversiteit en een evenwichtige visstand.
Samen werken Delfland en de gemeente Delft zo aan een goede natuurzwemplas voor de inwoners van Delft en omgeving. De werkzaamheden worden uitgevoerd vóór het buitenzwemseizoen, dat start op 1 mei. Het effect van de maatregelen zal niet direct merkbaar zijn: de nieuwe natuur heeft tijd nodig om zich goed te ontwikkelen.