Nijmegen – Als Europese landen klimaatverandering en andere milieukwesties serieus en effectief willen aanpakken, moeten ze de kracht van steden veel beter benutten. Die oproep doen 21 steden en vier Europese stedennetwerken in een Call for Action die vandaag tijdens de wereldklimaattop COP24 in het Poolse Katowice werd aangeboden aan de Europese Commissie.
Driekwart Europa woont in stedelijke gebied
“Ongeveer driekwart van de Europese bevolking woont nu al in stedelijke gebieden, en die aantallen blijven stijgen. Dit zijn serieuze cijfers die het belang van gezonde steden benadrukken, maar die ook laten zien dat investeren in duurzame steden een groot effect heeft op het beperken van klimaatverandering in heel Europa”, zegt burgemeester van Nijmegen, Hubert Bruls. Deze Nederlandse stad is in 2018 de EU Green Capital, de Europese duurzame hoofdstad. Bruls overhandigde de Call for Action namens onder meer Oslo, Stockholm, Barcelona, Hamburg, Essen, Bristol, Ljubljana, Amsterdam, Lissabon en Nantes. Dit zijn allemaal steden die deel uit maken van het EU Green Capital-netwerk omdat zij de titel wonnen of deelnamen aan de competitie.
Aanjagen Klimaatoplossingen
Met de Call for Action doen de steden een beroep op regeringen om de aanjagersrol van steden te erkennen door beter gebruik te maken van de kennis van steden en intensiever samen te werken aan duurzame oplossingen. Ook willen de steden meer aandacht voor het betrekken van inwoners en bedrijven bij klimaatvraagstukken. Want juist vanuit deze bottum-up beweging ontstaan nieuwe oplossingen en wordt begrip gekweekt voor maatregelen.
Extra inzet van steden
De steden doen zelf ook de belofte om extra stappen te zetten om duurzaamheid in steden te verbeteren en hun samenwerking te versterken. Bruls: “In dit mondiale tijdperk van verstedelijking kunnen we milieukwesties niet alleen aan. We moeten visies, beste praktijken en kennis uitwisselen met andere steden in Europa om oplossingen te vinden. Steden moeten netwerken creëren om zo effectiever betrokken te zijn bij het opzetten en uitvoeren van nationaal en Europees beleid. Als Green Capital-steden leren we bijvoorbeeld nu al veel van elkaar als het gaat om het betrekken van inwoners en andere stakeholders. Dat is een absolute must als we onze steden duurzamer willen maken en de CO2-uitstoot willen terugbrengen tot het overeengekomen niveau van 1,5 graad Celsius.”
Call for Action
De Call for Action werd in november van dit jaar in Nijmegen door alle partners vast gesteld. De oproep is getekend door Amsterdam, Barcelona, Brussel, Bristol, Essen, Freiburg, Gent, Hamburg, ’s Hertogenbosch, Kopenhagen, Lahti, Lissabon, Ljubljana, Malmö, Nantes, Nijmegen, Nürnberg, Oslo, Stockholm, Umea en Vitoria Gasteiz.
De Call for Action wordt ondersteund door ICLEI (Local governments for sustainability), Covenant of Mayors, Energy Cities en EuroCities. Meer informatie en de hele tekst van de Call for Action is te vinden op: https://greencapital2018.nl/callforaction/