Stadskanaal – De bank van de heer Meijer op de begraafplaats Stadskanaal Noord wordt overgedragen aan de gemeente en blijft bij het graf van zijn vrouw staan. Bovendien wordt het voorzien van enkele dichtregels en krijgt het in de toekomst een andere vaste plek op de begraafplaats als een blijvend monument voor verloren dierbaren.
Samen met de familie heeft de gemeente gezocht naar een oplossing die het zowel mogelijk maakt dat de heer Meijer bij het graf van zijn vrouw kan blijven zitten als recht doet aan de verordeningen. Die oplossing bestaat uit twee delen.
Bank krijgt toekomst
De familie draagt de huidige bank over aan de gemeente, die daarmee de zeggenschap over de bank krijgt en verantwoordelijk wordt voor het onderhoud. De bank wordt iets naar voren geplaatst waardoor hij niet meer op het achterliggende ongeruimde graf staat. Als er onderhoud gepleegd wordt of als er een ceremonie plaatsvindt zal de bank worden verplaatst. Op deze manier kan de heer Meijer zolang hij wil in alle rust bij zijn vrouw blijven komen.
Bovendien zullen er in samenspraak met de familie enkele dichtregels, verzameld door de Goudse stadsdichter, op de bank worden aangebracht. Op het moment dat de heer Meijer geen gebruik meer kan of wil maken van de bank zal het een nieuwe plek krijgen op de begraafplaats zodat iedereen er gebruik van kan blijven maken voor een moment van rust of reflectie. De bank wordt daarmee een symbool van rouw, trouw, naastenliefde en respect voor hen die er waren en onderling respect voor hen die er zijn.
Stoelen voor nabestaanden
Naast de oplossing voor de heer Meijer worden er op alle 6 gemeentelijke begraafplaatsen klapstoelen ter beschikking gesteld naast de al aanwezige banken die verspreid op de begraafplaatsen staan. Zo wordt ook op deze begraafplaatsen gehoor gegeven aan de algemene behoefte om dichtbij het graf van een dierbare te kunnen zitten.
De afgelopen periode was er veel ophef over de bank. Het was in strijd met de verordeningen maar werd al jaren gedoogd. Het werd landelijk nieuws toen de familie werd gevraagd de bank te verwijderen en leidde tot veel verontwaardiging en een petitie die ruim 25.000 keer werd ondertekend. Met de gezamenlijke oplossing maken de familie en de gemeente een gebaar naar alle nabestaanden van verloren dierbaren.