Hilversum – De gemeente gaat door met het plaatsen van struikelstenen in Hilversum. Dat heeft het college vandaag besloten. De gemeente vraagt de Stichting Instandhouding Joods Erfgoed Gooi en Vechtstreek om de komende jaren nog 408 struikelstenen te plaatsen. Daarmee komen de gedenktekens aan de Tweede Wereldoorlog in de hele stad te liggen.
Struikelstenen plaatsen ter nagedachtenis
De struikelstenen worden geplaatst ter nagedachtenis aan de joden die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Hilversum hebben gewoond, zijn weggevoerd en ter dood gebracht. De kleine, goud glimmende stenen in het trottoir zijn daarmee een tastbare herinnering aan de verschrikkingen van deze tijd. De struikelstenen zijn een initiatief van Duitse kunstenaar Gunter Demnig en vormen samen het grootste kunstproject in de openbare ruimte in Europa.
Project weer opgestart voor 750 stenen
De gemeenteraad van Hilversum besloot al in 2015 dat zij 750 struikelstenen wilden laten plaatsen in de hele stad. Het project heeft even stilgelegen, maar wordt nu weer opnieuw opgestart. Verantwoordelijk wethouder Wimar Jaeger is blij met het besluit. “Ik ben heel blij dat we het permanent maken van de herinnering nu kunnen voltooien. Het zou ondenkbaar zijn, dat niet alle joodse slachtoffers op deze wijze worden herdacht.”
Sinds 2009 al bezig
De Stichting Instandhouding Joods Erfgoed Gooi en Vechtstreek is sinds 2009 bezig met het plaatsen van struikelstenen. Zij hebben de eerste 272 struikelstenen voor de gemeente geplaatst en ook het Rudelsheim monument opgericht, ter nagedachtenis aan 70 weggevoerde en omgebrachte kinderen en begeleiders van de voormalige Rudelsheimstichting. De stichting gaat ook de resterende 408 struikelstenen plaatsen.