Zwartewaterland – Opperrabbijn Binyomin Jacobs gaat op maandag 15 april een dag lang in gesprek met honderden scholieren van de basisscholen in Zwartsluis, Hasselt en Genemuiden over anti-semitisme. De bijeenkomsten, die worden gehouden in het Agnietencollege te Zwartsluis, verenigingsgebouw De Schakel in Hasselt en het Hervormd Centrum te Genemuiden, worden georganiseerd door de stichting Herdenking Joods Leven Zwartewaterland.
Uitingen anti-semitisme niet overdrijven
Gevraagd naar de uitingen en vormen van anti-semitisme zegt Jacobs “dat we niet moeten overdrijven, maar ook weer niet moeten doen of er niets aan de hand is. We moeten oppassen de dingen niet groter te maken dan ze zijn”, waarschuwt hij. De rabbijn stelt dat antisemitische uitingen eigenlijk nooit zijn weggeweest. “Zelfs na de oorlog waren vele Joden niet eens weer welkom in dit land bij hun terugkeer uit de kampen””.
Eigen ervaringen anti-semitisme
Jacobs is zelf meerdere malen geconfronteerd met een vijandige houding ten opzichte van hem en de Joodse gemeenschap. “Zo is er een keer een auto op mij ingereden en dat er op straat gescholden wordt naar Joden gebeurt ook regelmatig”. De rabbijn wijst voorts op de beveiligingsmaatregelen die worden getroffen voor de Joodse gemeenschap. Jacobs noemt in dat verband de politiecamera’s die bij synagogen en andere Joodse gebouwen zijn opgehangen. “Dat moeten we niet willen met z’n allen. En bij de Joodse scholen in Amsterdam staat ook nog eens de koninklijke marechaussee voor de deur. Ook rondom mijn huis zijn politiecamera’s geplaatst. Ik ben dankbaar dat dat ongevraagd is gebeurd, maar het is triest dat dit kennelijk moety. Dergelijke beveiligingsmaatregelen waren 40 jaar geleden echter ondenkbaar”, zegt Jacobs, die laat weten dat hij zelf niet bang is.
Verhullen Joodse herkenbaarheid
Jacobs stelt dat het helaas regelmatig voorkomt dat mensen in de Joodse gemeenschap hun Joodse herkenbaarheid willen verhullen. “Er zijn er die de Davidster dragen, maar in het openbare leven deze verstoppen onder hun kleding. Van de politie krijg ik overigens het advies om niet met het openbaar vervoer te reizen”.
Uitleg is belangrijkste taak
Jacobs ziet het als een van taken om “uit te leggen dat wij in onze samenleving anders naar elkaar moeten kijken. “Daarvoor ga ik ook naar scholen toe om dat uit te dragen. Ik hoop dat zij mij in Zwartewaterland aardig vinden en zien dat ik een gewoon iemand ben, niet meer en niet minder”, aldus opperrabbijn Jacobs.
Hoogste groepen basisscholen bewust maken
De stichting Herdenking Joods leven Zwartewaterland wil in het kader van haar educatie-activiteiten de jongeren in de groepen 7/8 van de basisscholen in Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis en groep 1 van het Agnietencollege in Zwartsluis zo wijzen op het gevaar van antisemitisme. “We willen met deze bijeenkomsten jongeren oproepen hierop alert te blijven”, zegt Barend Vinke voorzitter van de stichting.
Bijeenkomst
De bijeenkomst in Zwartsluis is van 9.30 uur tot 10.45 uur in de aula van het Agnietencollege; in Hasselt van 11.00 uur tot 12.15 uur in De Schakel; in Genemuiden van 14.00 uur tot 15.15 uur in de grote zaal van het Hervormd Centrum.”