Arnhem – Arnhem krijgt een van de duurzaamste fietspaden van Nederland. Naast sportpark Schuytgraaf komt een nieuw fietspad, dat een uit olifantsgras gewonnen natuurlijke lijm bevat. Ook de markeringen op het fietspad zijn biobased. Daar zit natuurlijke hars in als lijmmiddel, in plaats van de gebruikelijke synthetische variant. Op 9 mei opent wethouder Ronald Paping het fietspad van ‘grasfalt’.
Minder CO2 met Olifantsgras
Het grasfalt is net zo sterk als ‘gewoon’ asfalt, maar de productie is een stuk milieuvriendelijker. In gewoon asfalt zit uit olie – dus fossiel – gemaakte bitumen als lijmmiddel. In grasfalt is tot 50 procent van de bitumen vervangen door lignine. Deze lijmstof wordt uit olifantsgras gewonnen. Dat neemt CO2 op tijdens de groei en kan bovendien op een veel lagere temperatuur verwerkt worden. Ook dat scheelt CO2. In totaal komt er bij toepassing van grasfalt per ton 2 m3 minder CO2 vrij. Het grasfalt wordt in het nabijgelegen Zevenaar geproduceerd. Ook het olifantsgras komt daar vandaan. Dat scheelt bovendien een hoop uitstoot doordat er minder transport nodig is.
Circulaire openbare ruimte
‘Met dit fietspad zetten we opnieuw een stap naar een meer circulaire openbare ruimte’, aldus Paping. ‘We hopen dat meer gemeenten dit voorbeeld zullen volgen. Intussen gaan we zelf serieus kijken of we binnen de gemeente olifantsgras kunnen verbouwen. Voor toekomstig gebruik.’ Het fietspad verbindt het sportpark met de fietsroute van Arnhem naar Elst.
Eeuwenoud
Asfalt wordt al eeuwen gebruikt, maar bestaat als materiaal voor wegen nog maar zo’n 100 jaar. Doorgaans is het samengesteld uit steen, grind, zand en bitumen. Dat laatste fossiele lijmmiddel is in grasfalt deels vervangen door lignine. Dat komt van nature in alle bomen en planten voor. Het wordt vaak gewonnen uit olifantsgras, omdat dat snel groeit en ook op alle grondsoorten verbouwd kan worden. Het neemt vier keer meer CO2 op dan bomen. Het is de bedoeling dat in de toekomst alle bitumen door een natuurlijke lijm wordt vervangen.