16.1 C
De Bilt

Harry Lenferink schenkt laatste beeld ‘Kruispunt’

Tubbergen – Een bijzonder bronzen beeld op een bijzondere, historische plek. Dat schenkt kunstenaar Harry Lenferink (86) aan de gemeenschap. Zijn kunstwerk genaamd ‘Kruispunt’ staat op de hoek van de Grotestraat-Molenstraat in Tubbergen. Het symboliseert de geschiedenis van de plek, die vroeger een centraal ontmoetingspunt was. Burgemeester Haverkamp en Lenferink onthulden afgelopen zaterdag samen het beeld. “De gemeente Tubbergen is hem dankbaar voor het beeld én het gebaar”, aldus de burgemeester.

Het is niet de eerste keer dat de Tubbergse kunstenaar Harry Lenferink een object schenkt aan de gemeenschap. “De heer Lenferink is binnen onze gemeente een bekende en belangrijke kunstenaar en heeft zijn liefde voor Tubbergen geuit in diverse prachtige beelden”, vertelt Haverkamp. “Denk aan het beeld ‘Kracht en snelheid’, dat symbool staat voor de klootschieterssport. Ook schonk hij de sculptuur ‘Here red ons wij vergaan’, die staat nabij de ingang van de Delle.”

Laatste schenking

Het beeld ‘Kruispunt’ is een halfronde bronzen plaat met lijnen die staan voor een kruispunt. Hoewel de ideeën nog altijd floreren, laat Lenferink weten dat dit beeld zijn laatste gedoneerde werk is. “Inmiddels ben ik 86 jaar en mijn fysieke toestand achtervolgt mij. Dan krijg je er een knoeiwerk van en dat moet je niet willen. Ik heb er vrede mee.” De Tubbergenaar wilde nog één keer een bijdrage leveren aan de samenleving en benaderde burgemeester Haverkamp. “De burgemeester reageerde gelijk heel enthousiast en ik ben de gemeente zeer dankbaar voor de toestemming voor de plaatsing van het werk”, vertelt Harry Lenferink. “Dat geef ik overigens niet weg, ik draag het over.”

Haverkamp benadrukte het zeer te waarderen dat de heer Lenferink een laatste beeld voor de gemeenschap heeft gemaakt. “Iets wat, gezien zijn leeftijd, ontzettend bijzonder is”, vindt de burgemeester. “Met het fraaie beeld ‘Kruispunt’ heeft hij een blijvende herinnering gemaakt aan het verleden rondom het kruispunt Grotestraat-Molenstraat en daar wil ik hem hartelijk voor bedanken. Ook gaat mijn dank uit naar de heer Paus, voor het vertalen van het beeld in een prachtig gedicht.” Dit gedicht is op een bordje geplaatst bij het kunstwerk. Martin Paus, voorzitter van stichting Heemkunde Tubbergen, vindt het beeld een verrijking voor Tubbergen. “Heel mooi hoe het kunstwerk een stukje historie markeert”, aldus Paus. “De benaming is treffend, aangezien boeren destijds met hun karren vanuit Oldenzaal, Fleringen en Albergen via hier naar de molen reisden. Deze stond op de hoek van de Molenstraat en de Reutummerweg en was belangrijk voor Tubbergen. Het kunstwerk is daarom beeldbepalend.”

Onthulling beeld Harry Lenferink gedicht bij beeld
Onthulling beeld Harry Lenferink – gedicht bij het beeld

Historische waarde

De liefde voor zijn dorp Tubbergen stroomt Lenferink door de aderen. “Ik ben gek van Tubbergen”, zegt hij. “Wetende dat het niet het perfecte dorp is. Ik ben er geboren en getogen. Het historisch besef heb ik van mijn vader.” Dit besef speelt een belangrijke rol bij het beeld ‘Kruispunt’. “Vroeger was daar de biggenmarkt”, weet Lenferink. “Wat nu winkelstraat is, was vroeger een boerengemeenschap. Boeren togen naar de markt en brachten vervolgens een bezoek aan Café Berends voor een borrel. Maar er was nog meer reuring ter plaatse. Zo kwamen de harmonie en de toneelvereniging er om te oefenen en vormde de plek het decor voor de Tubbergse politiekwestie in 1910. Onenigheid over sluitingstijden leidde tot een handgemeen waarbij er een mes werd getrokken en gewonden vielen. Dit bezorgde Tubbergen landelijke bekendheid. Al met al dus de plek bij uitstek voor het beeld. En gelukkig woon ik er vlakbij, vanuit mijn woning kijk ik erop. Daar ben ik heel blij mee.”

Onthulling beeld Harry Lenferink dhr Lenferink bij beeld
Harry Lenferink bij het beeld

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio