Arnhem – De politie heeft zondagavond 6 oktober bij de aanhouding van een man schoten gelost. De man bedreigde agenten en wilde zichzelf iets aandoen. Er raakte niemand gewond.
Het incident gebeurde rond 22.15 uur in een woning aan de Gelderse Rooslaan. De agenten gingen naar de woning toe omdat de bewoonster een melding wilde doen. Terwijl de agenten met de vrouw in gesprek gingen, ontstond een dreigende situatie met de andere bewoner. Hij had een mes voorhanden en dreigde zichzelf en de agenten iets aan te doen. Eén van de agenten loste een waarschuwingsschot om de man te stoppen. Toen daar geen reactie op kwam, heeft de agent nogmaals geschoten. De man werd hierbij niet geraakt, maar hij kon wel aangehouden worden. Hij wordt verdacht van bedreiging van de agenten.
Schieten door de politie
Wanneer een agent zijn wapen gebruikt heeft, en er door politievuur letsel ontstaan is, volgt een onderzoek door de Rijksrecherche. In alle andere gevallen waarin geweld door de politie gebruikt is, volgt een geweldsrapportage en zo nodig intern onderzoek.
Wanneer mag de politie schieten?
De politie is bevoegd om geweld te gebruiken om haar taak, de handhaving van de rechtsorde, uit te voeren. Het gebruikte geweld moet altijd in verhouding staan tot de situatie en het misdrijf. Dit wordt ook wel ‘proportioneel en subsidiair’ genoemd. Tijdens een gevaarlijke situatie probeert de politie te de-escaleren. Eerst gebruikt de agent zijn stem om de verdachte te vorderen iets te doen of juist niet te doen. Als dit niet lukt, schaalt hij of zij op naar het gebruik van wapens; bijvoorbeeld pepperspray, de wapenstok of inzet van de politiehond. Pas op het laatste moment pakt de agent zijn vuurwapen. Hij kan een waarschuwingsschot lossen. Wanneer er sprake is van noodweer heeft een agent vaak geen tijd om te de-escaleren. Hij is dan bevoegd om gelijk te schieten. Een agent mag ook schieten om iemand aan te houden die van een ernstig feit verdacht wordt. In die situaties heeft de agent geleerd op de benen van de verdachte te richten. Wanneer er sprake van noodweer is, mag de agent op de romp van de verdachte schieten.