4.8 C
De Bilt

Opening expositie ‘Zwarte Bevrijders: Afro-Amerikaanse soldaten’

Maastricht In onze beeldvorming van de bevrijding ziet men zelden Afro-Amerikaanse soldaten terug. Toch hebben naar schatting zo’n 900.000 Afro-Amerikaanse soldaten geholpen bij de bevrijding van Europa. Zwarte dienstplichtige Amerikanen werden in 1942 massaal opgeroepen voor het leger, maar ondanks hun verdiensten verdwenen de verhalen over Afro-Amerikaanse bevrijders na de oorlog snel uit het collectieve geheugen, de geschiedschrijving en -tot voor kort- uit de nationale herdenkingen.  De tentoonstelling Zwarte Bevrijders en de graphic novel brengen de Afro-Amerikaanse soldaten in Nederland voor het voetlicht. Het uitgangspunt is dat meer kennis over ons verleden discriminatie tegengaat en gelijkwaardigheid bevordert.

Expositie Zwarte Bevrijders: Afro-Amerikaanse soldaten in Nederland 

Met de unieke tentoonstelling Zwarte Bevrijders: Afro-Amerikaanse soldaten in Nederland sluit Theater aan het Vrijthof van zondag 1 december tot en met zaterdag 25 januari opnieuw aan bij de Limburgse festiviteiten rondom 75 jaar bevrijding. Historische informatie en objecten, en zes wandkleden, gebaseerd op de graphic novel die illustrator Brian Elstak en auteur Marga Altena voor dit project maakten, belichten een nagenoeg onbekend aspect van de oorlogs – en bevrijdingsgeschiedenis. Een geschiedenis die zeer sterk verbonden is met en betekenis heeft voor onze tegenwoordige tijd. Dat wordt uitgemeten in een uitgebreid randprogramma van educatieve activiteiten voor volwassenen en schooljeugd.

Officiële opening op 1 december met initiatiefnemer Leen Sterckx, projectmedewerker Marga Altena en historicus Sebastiaan Vonk

De expositie Zwarte Bevrijders wordt officieel geopend op zondag 1 december om 11.30 uur in Theater aan het Vrijthof. Tijdens deze opening zal initiatiefnemer van het project Leen Sterckx een toelichting geven over Stichting LovingDay.NL. Marga Altena, projectmedewerker vertelt over de totstandkoming van de tentoonstelling Zwarte Bevrijders – Afro-Amerikaanse soldaten in Nederland en de graphic novel Franklin. Een Nederlands Bevrijdingsverhaal (ROSE stories). Historicus Sebastiaan Vonk vertelt over zijn onderzoek naar de 172 Afro-Amerikaanse soldaten die op Margraten begraven liggen. De presentatie geeft een inkijkje in het onderzoek aan de hand van enkele portretten van deze soldaten. Na de officiële opening is er gelegenheid tot het bezoeken van de tentoonstelling. De tentoonstelling is van zondag 1 december tot en met zaterdag 25 januari gratis te bezoeken in Theater aan het Vrijthof.

Zes wandkleden verbeelden enkele hoofdstukken uit de geschiedenis van Afro-Amerikaanse soldaten

De tentoonstelling Zwarte Bevrijders: Afro-Amerikaanse soldaten in Nederland wil eraan bijdragen om deze soldaten weer zichtbaar te maken. Vanwege het geringe aantal historische documenten is het van groot belang de overgeleverde verhalen over hen te bewaren. In de tentoonstelling zullen zes kunstig geweven wandkleden enkele hoofdstukken uit de geschiedenis van Afro-Amerikaanse soldaten tijdens de Tweede Wereldoorlog verbeelden. De expositie wordt naast de kleden aangevuld met historische documentatie en objecten uit WO II.  

Een Nederlands Bevrijdingsverhaal

De graphic novel Franklin: Een Nederlands Bevrijdingsverhaal vertelt over de romance tussen een Afro-Amerikaanse soldaat en een wit Nederlands meisje en over de speurtocht van hun kleindochter naar haar familiegeschiedenis en haar identiteit als vrouw van kleur. Het is gebaseerd op historische bronnen zoals dagboeken van Nederlanders en herinneringen van Afro-Amerikaanse soldaten aan het gesegregeerde Amerikaanse leger, de bevrijding van Europa en hun contacten met de Nederlandse bevolking. Franklin bevat tevens originele bronnen die middels de Japanse bindwijze als extra informatie verborgen zitten in het boek. De tekeningen zijn van Brian Elstak, de vormgeving is van Lyanne Tonk en het scenario is van Marga Altena. De uitgave wordt verzorgd door ROSE stories.

VR Reality Experience van ADV Limburg laat mensen ervaren hoe belangrijk het is om echt vrij te zijn.

Naast de expositie is de mogelijkheid om kennis te maken met de Virtual Reality Experience van ADV Limburg. De VR-beleving laat mensen ervaren hoe belangrijk het is om echt vrij te kunnen zijn. Om jezelf te kunnen zijn zonder je zorgen te maken over je eigen veiligheid of die van mensen om je heen, zonder dat je huidskleur, herkomst, seksuele gerichtheid of politieke overtuiging ertoe doet. De experience confronteert mensen op een verrassende manier zodat deelnemers echt voelen hoe het is om buitengesloten te worden en hoe het is om toeschouwer hiervan te zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio