Dordrecht – Leerlingen van de Prinses Julianaschool en SBO de Toekomst hebben op 11 december aan de Nassauweg het eerste Tiny Forest (minibos) van Dordrecht geplant. Ze deden dit samen met initiatiefnemer Gemeente Dordrecht en IVN Natuureducatie. Wethouder Marco Stam opende de feestelijke dag door de eerste boom te planten én hij onthulde het bord met de naam: Krispijnbos.
De wethouder is verheugd over het eerste Tiny Forest in de regio. “In Dordrecht hechten we een groot belang aan ons groen. Daarom hebben we afgesproken 800 bomen extra te planten ter gelegenheid van 800 jaar stadsrechten. Groen draagt in belangrijke mate bij aan de gezondheid en het welzijn van mens en dier. Daarnaast zorgen de Tiny Forests voor meer biodiversiteit op het Eiland van Dordrecht. Voor kinderen en scholen zijn het een soort ‘buitenlokalen’ waar kinderen leren over het belang van de natuur. Ook vanuit het oogpunt van klimaatverandering spelen ze een grote rol: ze helpen bij de bestrijding van hittestress op hete dagen, en ze leveren een bijdrage om water op te vangen bij zware buien.”
Minstens 25 soorten bomen
Op een oppervlakte iets groter dan een tennisbaan staan minstens 25 verschillende soorten bomen en heesters. Zij zullen de komende jaren uitgroeien tot een minibos, waar zowel de basisscholen als buurtbewoners gebruik van kunnen maken. De leerlingen van de scholen adopteerden ieder hun eigen boom, door er een houten boomlabel aan te hangen. Zo kunnen zij de groei van hun boom het hele jaar door volgen.
Leren in en van de natuur
Spelen en leren op groene plekken, zoals een Tiny Forest, heeft veel voordelen. Kinderen kunnen er hun creativiteit kwijt en spelen gevarieerder. Ook is het een buitenlokaal dat leerkrachten kunnen gebruiken voor het dagelijkse onderwijs in een contextrijke omgeving. Bijvoorbeeld bij leren over de Nederlandse natuur, zoals bodemdiertje en planten en bomen. Het is een gezonde en inspirerende plek waar kinderen zowel fysiek als sociaal leren in en van de natuur.
Inheems
Een Tiny Forest bestaat volledig uit inheemse bomen en heesters. Deze soorten hebben zich na de laatste ijstijd spontaan in Nederland gevestigd. Inheemse planten zijn beter bestand tegen ziektes en trekken meer bijen, vlinders en vogels aan dan exotische soorten. Daarnaast plant IVN in stedelijk gebied; de plek waar vergroening het hardst nodig is. De Tiny Forest-beweging in Nederland wordt steeds groter en breidt zich inmiddels uit naar omringende landen waaronder België, Frankrijk en Ierland. Volgend jaar komen er nog eens twee Tiny Forests in Dordrecht.