9.6 C
De Bilt

Internetcriminaliteit neemt ook op Texel toe

Texel – Internetcriminaliteit is een groeiend probleem. Landelijk, maar ook op Texel. Internetcriminelen zoeken continu naar nieuwe manieren om mensen geld afhandig te maken of persoonlijke gegevens te verzamelen om deze te misbruiken. Marco van Duivenbooden, wijkagent op Texel: “Het aantal aangiftes van digitale criminaliteit stijgt verontrustend. Het is niet de bedoeling mensen bang te maken, maar wel alert.” De gemeente geeft daarom de komende tijd informatie en tips over het onderwerp.

Internetcriminaliteit richt zich ook op jongeren

Vaak richten internetcriminelen zich op ouderen, maar ook jongeren zijn regelmatig slachtoffer van internetcriminaliteit. Momenteel worden mensen via Marktplaats geld afhandig gemaakt, soms grote bedragen. Marco: “Een veel voorkomende truc: mensen die iets te koop aanbieden worden gevraagd een klein bedrag over te maken, zogenaamd om aan te tonen dat ze betrouwbare verkopers zijn. Ze ontvangen een mail met een foute link. Als ze die aanklikken, heeft de internetcrimineel toegang tot hun bankrekening die vervolgens wordt geplunderd.” Een andere truc is een bericht via Whatsapp, waarin een bekende zogenaamd een nieuw telefoonnummer heeft en om geld vraagt.

Eén klik is genoeg

Daarnaast zijn veel mails in omloop die zogenaamd verstuurd zijn door banken of creditcardmaatschappijen, met het verzoek een link aan te klikken of gegevens te delen. “Soms zijn deze mails niet van echt te onderscheiden. Maar een bank vraagt nooit om gegevens via een mail. Klik dus nooit op een dergelijke link en bel de bank bij twijfel. Internetcriminelen hebben aan één klik genoeg om hun slag te slaan.”

Weet hoe u veilig internet

Politie, Openbaar Ministerie, Marktplaats, banken en internetproviders werken samen aan het terugdringen van internetoplichting. “Binnen de politie richt een gespecialiseerde afdeling zich op cybercrime. De regionale korpsen werken samen met andere regio’s in Nederland om internetcriminaliteit te bestrijden. Maar zij kunnen het niet alleen: mensen moeten zich bewust zijn van de digitale risico’s en zorgen dat zij weten hoe zij veilig internetten.

Tips

  • Zorg voor sterke wachtwoorden: die vormen een belangrijke beveiliging van computers, tablets en telefoons maar ook van e-mail, sociale media en de cloud. Vervang wachtwoorden regelmatig en doe de wachtwoordkraaktest.
  • Herken phishing: wordt u gevraagd geld over te maken, in te loggen of persoonsgegevens te mailen? Twijfelt u? Check de afzender door bijvoorbeeld te bellen.
  • Voer updates uit als die worden aangeboden. Software-updates zorgen ervoor dat apparaten veilig blijven.
  • Check de veiligheid van slimme apparaten als thermostaten, koelkasten of babyfoons die moeten worden aangesloten op het WiFi-netwerk. Slaat het apparaat informatie op? Is het eenvoudig te updaten en makkelijk te beveiligen? Hoe lang ondersteunt de fabrikant het apparaat?

Deze tips, en nog veel meer, vindt u op www.veiliginternetten.nl. Hier staan ook verschillende quizzen waarmee u uw internetveiligheid checkt en uitgebreide informatie over diverse thema’s rond online veiligheid. Andere handige links: www.fraudehelpdesk.nl en informatie van de politie.

Slachtoffer van internetcriminaliteit?

Doe aangifte, bij voorkeur via politie.nl. Aangifte doen kan ook telefonisch (0900 8844) of op een politiebureau. Contact opnemen met Marco van Duivenbooden? Dat kan via politie.nl of 0900 8844.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio