UTRECHT – COC Midden-Nederland viert komende zaterdag, zaterdag 18 januari, haar 70ste verjaardag. De jubilerende vereniging, die actief is voor lesbische, homoseksuele, biseksuele, trans en intersekse (LHBTI) personen in Midden-Nederland, organiseert daarom een feestelijke receptie in de Utrechtse Nicolaikerk. “In de afgelopen 70 jaar is er gelukkig en heleboel veranderd en verbeterd voor LHBTI’s, maar ons werk is nog steeds nodig”, aldus Simon Timmerman, voorzitter COC Midden-Nederland.
Oprichting COC Midden-Nederland
Op 18 januari 1950 werd, enkele jaren na de oprichting van de landelijke COC vereniging, de afdeling COC Utrecht opgericht. Het COC ontstond in een tijd dat LHBTI zijn in Nederland nog een zeer groot taboe was, en alle activiteiten moesten dan ook in het grootste geheim plaatsvinden. Inmiddels is COC Midden-Nederland uitgegroeid tot een grote en zichtbare vereniging, met veel toegewijde vrijwilligers, die activiteiten organiseert voor ontmoeting en empowerment, voorlichting en evenementen. Daarnaast is het COC ook een belangrijke partij bij de (politieke) belangenbehartiging voor LHBTI’s.
Veel verbeterd maar aandacht blijft nodig
“In de afgelopen 70 jaar is er gelukkig en heleboel veranderd en verbeterd voor LHBTI’s, maar ons werk is nog steeds nodig. En naast dat ons werk nodig is, is het ook heel erg leuk en worden al die activiteiten met heel veel plezier en toewijding georganiseerd. Ik ben trots op onze vereniging en dankbaar voor de bijzondere bijdragen die velen hebben geleverd de afgelopen jaren. Uniek dat we dit feestje mogen vieren”, aldus Simon Timmerman, voorzitter COC Midden-Nederland.
Receptie
Op zaterdag 18 januari a.s. bestaat COC Midden-Nederland exact 70 jaar en dit wordt op diezelfde dag gevierd met een feestelijke bijeenkomst in de Utrechtse Nicolaïkerk in het bijzijn van leden, vrijwilligers, (oud)bestuursleden, LHBTI organisaties, samenwerkingspartners, gemeenten en andere supporters uit Midden-Nederland. Het officiële programma wordt gepresenteerd door dragqueen Roxy Diamond en bevat muzikale bijdragen van Luz Bravo, de winnares van het COC Songfestival 2019, en Kees & Ingeborg. Ook is er een gesprek met kunstenaar Philipp Gufler, de uitreiking van de Regenboogpluim, een toespraak van de Utrechtse burgemeester Jan van Zanen en COC Midden-Nederland voorzitter Simon Timmerman. Timmerman, die in het najaar zijn vertrek aankondigde als voorzitter, neemt afscheid tijdens deze receptie.
Tentoonstelling Centraal Museum
Op de 70ste verjaardag van COC Midden-Nederland opent in het Centraal Museum de tentoonstelling ‘Andere geschiedenis volgens Dirkje Kuik en Philipp Gufler’. Het Centraal Museum heeft een selectie gemaakt uit de nalatenschap van de Utrechtse kunstenaar en schrijver Dirkje Kuik (1929-2008). Dirkje Kuik woonde en werkte haar hele leven in Utrecht. Utrecht was de inspiratiebron voor haar tekeningen, etsen, litho’s en schilderijen. Dirkje Kuik kwam als William Diederich Kuik ter wereld. Op 51 jarige leeftijd onderging zij een aantal operaties en werd ze de vrouw die ze altijd al had willen zijn. In de tentoonstelling wordt haar werk geflankeerd door werk van Philipp Gufler (Augsburg, 1989). Gufler doet onderzoek naar genderidentiteit en historische personages en presenteert dit door middel van onder andere video’s, performances, kunstenaarsboeken en zeefdrukken. In zijn serie van quilts – gezeefdrukte doeken – stelt Gufler de levens van historische personen uit de LHBTI gemeenschap centraal. Speciaal voor deze tentoonstelling werd Gufler uitgenodigd een quilt te maken over het leven en werk van Dirkje Kuik. De tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door COC Midden-Nederland en is te zien tot 3 mei 2020.
Ontstaan
Op 18 januari 1950 werd de afdeling COC Utrecht, het huidige COC Midden-Nederland, opgericht. De eerste bijeenkomst vond plaats in een zaal van het N.V. Huis te Utrecht, ook wel bekend als het oude Tivoli Oudegracht. Het eerste bestuur, bestaande uit Joop Damen Sterck, Sonja Witstein, Chris de Rijk en Bram Verhaar, waren in die tijd genoodzaakt om alle activiteiten in het geheim te organiseren. Ook gebruikte de vereniging een neutrale naam, want COC staat voor Cultureel Ontspannings Centrum. In de werfkelder van Ina Boudier-Bakker aan de Oudegracht 333 te Utrecht werd wekelijks samengekomen. De meeste leden hadden schuilnamen en verkregen toegang middels een ledenkaart, op deze kaart stond enkel een letter en een getal. Een inval van de politie, want twee mannen die met elkaar dansten was ten strengste verboden, deed het bestuur besluiten tot een lange periode van wisselende onderkomens. In 1966 werd een vaste ruimte verkregen in de werfkelder aan de Nieuwegracht 28. Deze kelder kreeg uiteindelijk een café-ontheffing en een dansverlof. In 1978 werden de activiteiten verlegd naar de Oudegracht 221 in Utrecht. Voor het eerst zichtbaar en eindelijk ‘boven de grond’. Sinds 2008 heeft COC Midden-Nederland geen vaste huisvesting.
COC Midden-Nederland
Het COC komt al sinds 1946 op voor de belangen van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgenders en intersekse personen (LHBTI). Sinds 18 januari 1950 is het COC ook in de regio Utrecht actief. Eerst onder de naam COC Utrecht en later onder de naam COC Midden-Nederland. COC Midden-Nederland is lid van de federatie van COC’s en is actief in de gemeenten Amersfoort, Baarn, Bunnik, Bunschoten, De Bilt, De Ronde Venen, Eemnes, Houten, IJsselstein, Leusden, Lopik, Montfoort, Nieuwegein, Oudewater, Renswoude, Rhenen, Soest, Stichtse Vecht, Utrecht, Utrechtse Heuvelrug, Veenendaal, Vijfheerenlanden, Wijk bij Duurstede, Woerden, Woudenberg, Zeist, Blaricum, Gooise Meren, Hilversum, Huizen, Laren, Weesp, Wijdemeren, Culemborg, Nijkerk en Scherpenzeel. Meer informatie op www.cocmiddennederland.nl.