Krimpen aan den IJssel – Vanavond werd tijdens de raadsvergadering in Krimpen aan den IJssel door burgemeester Martijn Vroom, als eerste het woord gegeven aan informateur Tjerk Bruinsma. Op 7 januari had hij de opdracht aanvaard om als informateur op zoek te gaan naar ‘solide’ coalitie die kan besturen tot aan de verkiezingen in maart 2022. De uitkomst van zijn advies was op zijn zachtst gezegd zeer verrassend te noemen.
Van lokaal naar christelijk
Uit het verhaal van Bruinsma bleek dat de SGP de sleutelpositie had gekregen in de onderhandelingen. Hierbij is als eerste optie een coalitie van SGP, CDA, Stem van Krimpen en VVD, met gedoogsteun van de ChristenUnie uitgekomen. In theorie zou dit dus 7 zetels voor christelijke partijen (met gedoogsteun) zijn en 7 voor Stem van Krimpen en VVD.
Zondagsrust en LHBTI belangrijkste bespreekpunten
Hoewel de beoogde coalitie de grote projecten zoals het grote kruispunt, de Algeracorridor en het sociaal domein als prioriteit zullen hebben, gaf de informateur ook specifiek aan dat Zondagsrust en LHBTI als belangrijke bespreekpunten worden gezien.
Verbazing over samenwerking
Hoewel de Mark van der Meulen van de VVD laat weten trots te zijn dat zij als stabiele partner worden gezien, hebben wij hem ook gevraagd hoe hij aan zijn achterban wil uitleggen als straks de verworven zondagsvrijheid en het Regenboogakkoord weer ter discussie komen. Voor de SGP een uitgelezen kans om deze zaken weer ongedaan te maken misschien? Mark van der Meulen liet weten: “Deze punten zullen zeker een discussie kunnen opleveren, maar ik verwacht zeker niet dat de huidige zondagsopening van winkels, noch het regenboogakkoord ongedaan gemaakt worden.”
Stabiele coalitie of wankel evenwicht
Dat Stem van Krimpen mee wil gaan in de voorgestelde coalitievorming is ook enigszins verrassend. Zeker als het om stabiliteit gaat kampt juist deze partij met een probleem. Eén van de 5 zetels wordt namelijk bezet door fractiegenoot Bert Luijendijk. Hij is met regelmaat niet aanwezig wegens gezondheidsredenen, maar lijkt zijn zetel ook niet ter beschikking te willen stellen aan iemand anders uit de partij. Hierdoor zit Stem van Krimpen bij sommige belangrijke stemmingen in de raad dus maar met 4 stemmen en niet met 5. Dat kan de balans voor de christelijke partijen dus positief doen uitslaan.
Vrijheid en inclusiviteit
De vorige coalitie, waarin ook de VVD en Stem van Krimpen vertegenwoordigd waren, hadden stevig ingezet op vrijheid, zoals de zondagsopening van winkels en inclusiviteit waarbij het Regenboogakkoord een belangrijke doorbraak was. Het was nota bene Leon Houtzager van de VVD die in zeer korte tijd meerdere partijen tot elkaar wist te brengen voor de ondertekening van dit akkoord.
Krimpens Belang geeft alleen bij derde optie gedoogsteun
Na de eerst genoemde optie, liet de informateur weten dat er ook een optie zou zijn van een coalitie met alle landelijke partijen. Hierbij maakte hij echter de fout door te zeggen dat Krimpens Belang aan deze optie gedoogsteun zou verlenen. Sethi Plaisier (KB) corrigeerde dit na afloop dan ook direct. Alleen een derde optie kan rekenen op gedoogsteun van Krimpens Belang, waarbij ook SGP, VVD, CDA en PvdA in zijn opgenomen.
Leefbaar Krimpen kan het niet aan kiezer verkopen
Leefbaar Krimpen werd in geen enkele optie voor een coalitie genoemd. Jeffrey van der Elst (LK) liet weten: “Het opnieuw bespreken of openbreken van de verworven zondagsvrijheid voor inwoners en winkeliers en het opkomen voor de LHBTI-gemeenschap is iets dat ik nooit aan mijn kiezers kan verkopen. Dat zou pas kiezersbedrog zijn. Het zijn voor Leefbaar Krimpen dan ook breekpunten die niet ter discussie horen te staan.”
Kans van slagen
Of de voorgestelde coalitie kans van slagen heeft, hangt blijkbaar erg af in hoeverre de SGP de huidige zondagsvrijheid en het gesloten regenboogakkoord met rust zullen laten. Maar ook Stem van Krimpen en VVD kunnen natuurlijk op deze punten water bij de wijn willen doen om maar tot een coalitie te kunnen komen. Dat zou deze partijen echter wel veel zetels kunnen gaan kosten bij de eerstvolgende verkiezingen. Of deze coalitie een kans van slagen heeft is dus afwachten. Interessant wordt natuurlijk de rol van de SGP op de gevoelige punten. Voor overige politieke punten kan de SGP meestal wel als betrouwbare partner worden gezien.
Sobere coalitie
Informateur Tjerk Bruinsma liet weten dat het om een sobere coalitie zal gaan die vooral de liggende zaken moet oppakken en geen grote wijzigingen moet doorvoeren.