Zwijndrecht – In Zwijndrecht zijn zeven esdoorns aangetroffen met de roetschorsziekte. Zes van deze bomen staan in het Develpark en één aan de Officiersvliet. Omdat deze bomen veiligheidsrisico’s vanwege instabiliteit met zich meebrengen, heeft de burgemeester toestemming geven voor een noodkap van de bomen. Van woensdag 26 t/m vrijdag 28 februari worden deze zwakke bomen gekapt en opgeruimd. Er komen nieuwe bomen terug op de plek van de gekapte bomen.
Roetschorsziekte
De roetschorsziekte wordt veroorzaakt door een schimmelsoort die zich vooral bij verzwakte en dode esdoorns ontwikkelt. Bij een aangetaste boom kunnen veel schimmelsporen vrijkomen, die zich als een soort zwart poeder onder de schors hebben opgehoopt. De sporen ervan bevinden zich ook in zeer lage concentraties in de lucht. Dit vormt op zich geen gevaar. Op het moment dat er werkzaamheden aan de boom plaatsvinden of takken afbreken kan deze schimmel worden ingeademd. Dit kan leiden tot ontstekingen aan de longen.
Wethouder Jacqueline van Dongen (openbare ruimte): “Groen speelt een belangrijke rol in het leefbaar houden van Zwijndrecht. Terwijl tegelijk de effecten van extreme natte en droge periodes op onze bomen groot blijken te zijn en niet altijd te voorspellen. We monitoren ons bomenbestand goed en kunnen daarom in situaties zoals deze snel handelen”.
Veiligheidsmaatregelen
Tijdens het werken aan de aangetaste bomen kunnen veel schimmelsporen vrij komen. De kans op longaandoeningen is met name groot voor boomverzorgers die regelmatig en intensief met deze schimmelsporen in aanraking komen. Het is daarom noodzakelijk de bomen met beschermende maatregelen te verwijderen. Daarom worden de werkzaamheden met veiligheidskleding uitgevoerd. Het is af te raden om de locatie waar gezaagd wordt te betreden. De gekapte bomen worden in het Develpark begraven. Het hout kan zo op een natuurlijke en veilige manier vergaan zonder dat de aanwezige schimmelsporen zich verder door de lucht verspreiden.