Gemert-Bakel – De overlast van de eikenprocessierups in 2019 was groot. Als we uitgaan van de signalen en berichtgeving, gaat deze rups ook in 2020 voor overlast zorgen. Achter de schermen is de gemeente daarom druk bezig met de voorbereidingen om de overlast dit jaar zoveel mogelijk te beperken. Afhankelijk van de weersomstandigheden start de aannemer begin april met preventief spuiten.
De eikenprocessierups
De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder. Ze legt haar eitjes vooral in de toppen van eikenbomen. Vanaf april tot begin mei komen de eitjes uit. Na een aantal vervellingen, komen de rupsen in groepjes samen. Ze vormen grote nesten op de stam. ’s Nachts gaan ze ‘in processie’ op zoek naar voedsel. Als de rupsen drie keer zijn verveld, krijgen ze brandharen. De brandharen kunnen gezondheidsklachten veroorzaken bij mens en dier.
Preventief bestrijden
Om de overlast van brandharen te beperken bestrijdt de gemeente de eikenprocessierups. Dat doen we preventief voordat de rupsen brandharen hebben. De rupsen worden bespoten met een biologisch middel dat rupsen doodt. Als er nadien rupsnesten komen, verwijdert de gemeente deze afhankelijk van de locatie en de prioriteit die voor deze locatie geldt. Over deze prioritering volgt binnenkort meer informatie.
Natuurlijke bestrijding door mezen
We bestrijden de eikenprocessierups vanaf 2020 ook op een natuurlijke manier. Dit doen we door het leefgebied van natuurlijke vijanden te verbeteren. We maken daarom de omgeving rondom eikenbomen aantrekkelijk voor vogels en insecten. Door (speciale) vogelhuisjes op te hangen neemt het aantal kool- en pimpelmezen toe. De mezen eten de rupsen op en zorgen zo voor een natuurlijke en milieuvriendelijke manier van bestrijden.
Andere maatregelen
Naast het ophangen van vogelhuisjes treffen we ook andere natuurvriendelijke maatregelen. We zaaien kruidenrijke bermen in en brengen variëteit aan in het bomenbestand. Komende jaren gaan we ons meer richten op maatregelen om zo het aantal natuurlijke vijanden te vergroten.