-0.6 C
De Bilt

“Krimpense partijen ingestemd met vrijblijvende motie”

Krimpen aan den IJssel – In een vergadering van de Krimpense raad op donderdagavond 4 juni, heeft een meerderheid van partijen besloten het hijsen van de regenboogvlag op het gemeentehuis op 17 mei (Internationale Dag Tegen Homofobie) en 11 oktober (Landelijke Coming Out Dag) niet vast te leggen. “Waarschijnlijk zal de vlag verplaatst worden naar een andere locatie of mogelijk helemaal niet gehesen worden. Dat is de conclusie na twee lange avonden vergaderen”, zo laat inspreker Leon Houtzager weten.

PvdA laat locatie voor regenboogvlag weg

Tijdens het debat heeft PvdA aangegeven de locatie uit hun motie is weggelaten om zo de mogelijkheid te bieden de regenboogvlag te kunnen verplaatsen. Op de vraag of zij bereid waren de locatie vast te leggen en het Krimpense college de opdracht te geven heeft Krimpens Belang weer aangegeven dit niet te willen doen. Er in de motie geen verzoek gedaan aan het college, waardoor er geen opvolging gegeven hoeft te worden aan deze motie. Waar de regenboogvlag komt en of deze er komt is vooralsnog onbekend.

Zeer teleurgesteld in aangenomen motie

Leon Houtzager, schrijver en initiatiefnemer van het Krimpense Regenboogakkoord, is zeer teleurgesteld over de uitkomst: “Na de gebeurtenissen afgelopen april waarin een Krimpense dominee de landelijke kranten heeft gehaald, omdat hij onder andere de politiek in Krimpen aan den IJssel heeft opgeroepen om alle LHBTI’s uit te bannen, zou je verwachten dat de lokale overheid nu eindelijk stelling neemt tegen geweld en discriminatie richting LHBTI’s. Ook zijn ze afgelopen 17 mei vergeten de regenboogvlag te hijsen tijdens #IDAHOT. Dit geeft dus geen vertrouwen dat ze het aanstaande 11 oktober tijdens #ComingOutDay wel gaan doen. In plaats daarvan wordt het LHBTI-beleid nu verder ingeperkt en zelfs belachelijk gemaakt.”

College Krimpen hoeft nu niets te doen met vlag

“Als je de motie goed leest en het debat hebt gevolgd, dan is het te bizar voor woorden wat hier is aangenomen. Dan snap je ook wel waarom de christelijke partijen dit steunen. Waar het feitelijk op neerkomt is dat het college van burgemeester en wethouders het hijsen van de vlag niet langer hoeven uit te voeren of te steunen. Ook hoeft de vlag niet langer bij het gemeentehuis gehesen te worden.

Nog gekker

En om het nog belachelijk te maken, krijgen nu alle Krimpense groeperingen de mogelijkheid om een vlag te hijsen, ook als dit de plaatselijke biljartvereniging is. Zo zullen ze het ongetwijfeld niet bedoeld hebben, maar is wel de feitelijke constatering. De SGP definieerde in het debat een groepering als iedereen die iets gemeenschappelijks heeft. Dat kan dus écht iedereen zijn. Ik zie de aanvragen al binnenkomen van mensen die willen trollen,” vertelt Houtzager.

Pijnlijk voor Krimpense LHBTI-ers

Het besluit doet de LHBTI gemeenschap in Krimpen ontzettend veel pijn: “Dit is eigenlijk nog erger dan geen motie aannemen. De vlag komt nu zeer waarschijnlijk op een heel andere plek. Er is namelijk geen coalitiepartij die wil garantie wil geven waar hij komt. Ook mag hij niet op zondag gehesen worden. De eerste grappen heb ik al gehoord dat de vlag gehesen gaat worden bij de energiecentrale in ons naastgelegen het bos, samen met de vlag van de breiclub van tante Beb. Het doet ons veel verdriet dit soort dingen te moeten horen. We zijn nu verder weg van de oplossing in plaats van dichterbij,” aldus Houtzager.

Andere motie krijgt geen kans

Oppositiepartijen D66 Krimpen aan den IJssel, Leefbaar Krimpen en Stem van Krimpen hadden ook een motie ingediend op basis van de input van de Krimpense LHBTI gemeenschap en die aansluit bij hun wensen en het regenboogakkoord. Daarin werden de locatie en data wel vastgelegd in een vlagprotocol. VVD Krimpen aan den IJssel, Krimpens Belang en PvdA Krimpenerwaard hebben deze motie niet gesteund. De toekomstige nieuwe coalitie met de SGP Krimpen aan den IJssel, ChristenUnie Krimpen aan den IJssel en CDA Krimpen speelt hierin mogelijk een rol. “Wat wij graag willen is dat de Krimpense politiek ons steunt.

“Je moet wel achter je eigen beleid staan”

Je kunt geen LHBTI-beleid voeren als je hier zelf niet achter staat en niet zelf begint met het goede voorbeeld te geven. Op 11 oktober tijdens Coming Out Dag roept het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap duidelijk op aan overheden om de regenboogvlag te hijsen op hun overheidsgebouw. Gemeentehuizen en provinciehuizen dus. Door hem op een andere plek te hangen, steun je deze actie niet langer en dus ook niet langer het regenboogakkoord. Dat er naast het hijsen van de vlag nog meer moet gebeuren is natuurlijk logisch, maar het begint bij jezelf. Het is nu afwachten wat 11 oktober gaat gebeuren,” aldus Houtzager.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio