Hardenberg – Sinds begin dit jaar kunnen (voormalig) agrarische ondernemers een sloopbewijs krijgen als zij een agrarisch gebouwen willen slopen en niet zelf op hun eigen erf iets terug willen bouwen. Met een sloopbewijs mag onder voorwaarden op bepaalde andere plekken in de gemeente iets worden gebouwd, zoals bijvoorbeeld een woning. Gerard en Esther Stroot uit Bruchterveld maakten als eerste gebruik van de regeling. Wethouder Martijn Breukelman overhandigde hen gistermiddag het eerste sloopbewijs.
Sloopbewijs
Het echtpaar Stroot heeft besloten hun pluimveebedrijf af te bouwen. “Het bedrijf bestaat nog wel, maar de stallen staan al leeg”, vertelt Gerard Stroot (58). In eerste instantie wilde het echtpaar Stroot gebruik maken van de Rood-voor-Rood-regeling. “We hadden het idee om de stallen te slopen en in plaats daarvan op ons erf een nieuwe woning te bouwen. Toch bracht de Rood-voor-Rood-regeling ons niet wat wij nodig hadden. Toen hoorden we dat er een nieuwe regeling aan zat te komen met meer mogelijkheden. Dat bood voor ons uitkomst!”
Regeling ‘Erven met kwaliteit’ biedt meer mogelijkheden
Eind januari stelde de gemeenteraad van Hardenberg de beleidsnotitie ‘Erven met kwaliteit’ vast als opvolger van de ‘Rood voor Rood-regeling’. Wethouder Martijn Breukelman: “Met Erven met kwaliteit bieden we agrarische ondernemers veel meer mogelijkheden om een andere invulling te geven aan schuren of stallen die leeg komen te staan. Men kan ervoor kiezen om op het erf in plaats van de agrarische gebouwen een nieuwe woning te bouwen. Maar ook het bouwen van een bij- of bedrijfsgebouw is een mogelijkheid. Daarnaast biedt de regeling de mogelijkheid om in een leegstaande stal of schuur een bedrijf te starten. Ook het sloopbewijs is onderdeel van de nieuwe regeling.”
Sloopbewijs voor nieuwbouw op een andere locatie
De gemeente kan een sloopbewijs uitgegeven als een leegstaand agrarisch gebouw nog gesloopt moet worden of maximaal zes maanden geleden gesloopt. Op het sloopbewijs staat het aantal vierkante meters dat gesloopt wordt of al gesloopt is. Martijn Breukelman: “Het sloopbewijs kan ingezet worden op plekken waar niet zomaar nieuw gebouwd mag worden. Hier moet dan de sloop van een ander gebouw tegenover staan. Het aantal vierkante meters op het sloopbewijs, of een deel daarvan, kan dan op een andere plek ingezet worden.”
“Een fantastische oplossing om van de oude stallen af te komen”
Gerard en Esther Stroot hebben besloten hun oude stallen te gaan slopen en de te slopen vierkante meters in te wisselen voor een sloopbewijs. “We gaan twee stallen van in totaal 1.400 vierkante meter slopen. Hiervoor krijgen we een sloopbewijs dat we kunnen verkopen aan iemand die graag op een andere plek wil bouwen. Het is voor ons een fantastische oplossing om van de oude stallen af te komen. En het komt de kwaliteit van de omgeving zeker ten goede!” Er is al de nodige belangstelling voor het sloopbewijs. “We zijn via de gemeente in contact gekomen met iemand die graag een aantal vierkante meters wil kopen voor het bouwen van een woning. Deze mensen hebben ook al toestemming om te bouwen onder het voorbehoud dat ze een bewijs in bezit hebben. We zijn in gesprek en hopen er snel uit te komen.”
Meer informatie over sloopbewijzen en de mogelijkheden van Erven met kwaliteit is te vinden op www.hardenberg.nl/buitengebied.