Gemeente Weert ontvangt € 500.000 voor ruim 100.000 bomen van provincie Limburg om haar ambities als Groenste stad hoog te houden. Dinsdag 7 juli 2020 heeft het college van Gedeputeerde Staten ingestemd bij te dragen aan de grootschalige bosontwikkeling in Weert en het uitbreiden van het aantal bomen in de stad.
Bomen
Dit besluit is genomen nadat op 31 maart het college van burgemeester en wethouders instemde om grootschalige bossen te gaan ontwikkelen samen met Natuurmonumenten. Provincie Limburg heeft besloten hieraan bij te dragen waarmee de financiële haalbaarheid een flink stuk dichterbij is gekomen. Wethouder Geert Gabriëls is blij met het besluit van provincie Limburg dat onze gemeente nog groener zal maken. “We gaan de komende vier jaar meer dan 20 hectares bos realiseren, honderden in de stad planten en we denken na over een actie samen met onze inwoners. En dat we daarmee een forse bijdrage kunnen leveren aan het 1 miljoenbomenplan van de provincie Limburg is al helemaal top”.
Samen voor 1miljoen bomen
Door de samenwerking binnen Platteland in Ontwikkeling Weerterland was het mogelijk om vroegtijdig onze ambitie op tafel te leggen. Vanuit dit overleg hebben gemeente, Natuurmonumenten en provincie Limburg elkaar gevonden en gezamenlijke ambities verbonden.
Gedeputeerde Hubert Mackus: “Ik ben verheugd met de goedkeuring van het bomenplan van de gemeente en met het feit dat met de toekenning van de provinciale bijdrage een flinke stap wordt gezet om onze Limburgse ambitie te realiseren. We zijn nog met veel partijen, waaronder de gemeenten, in gesprek. Met Weert als voorhoedespeler en inspiratiebron, ga ik er vanuit dat we goed op weg zijn naar de beoogde 1 miljoen extra bomen die we gaan planten.”
“Bomen en bos dragen bij aan de biodiversiteit – de variatie aan plant- en diersoorten” licht Rob van Schijndel, gebiedsmanager bij Natuurmonumenten toe. “Wij beschikken over gronden om bossen op te ontwikkelen en zetten die graag in om aan de gezamenlijke ambitie te werken”.
In bossen, in de stad en in de tuin.
Het grootste gedeelte van de bomen wordt als bos aangeplant op grond die hoofdzakelijk in eigendom is van Natuurmonumenten. De nieuwe bossen sluiten aan op de bossen en natuurterreinen in beheer van Natuurmonumenten.
Daarnaast gaan we elke dag 2 extra bomen planten in de stedelijke omgeving en in de stadsrand. Hiermee vergroenen we de stad en zorgen dat het daarmee koeler blijft. Bij de uitvoering van de projecten worden vrijwilligers, scholen en organisaties betrokken. Die betrokkenheid is er bij aanplant van bossen, maar ook bij acties waarmee we meer bomen in tuinen willen aanplanten.
Biodiversiteit en klimaatverandering.
Toenemende verstedelijking en menselijk handelen dragen er toe bij dat de biodiversiteit sterk achteruit gaat. Daarnaast merken we volop de verandering van het klimaat met extreme hitte en wateroverlast. De aanplant van meer bossen zorgt ervoor dat we de extremen beter kunnen opvangen en met meer vergroening is de stad aantrekkelijke verblijfplaats voor meer vogels en insecten.