MAASTRICHT, 9 juli 2020 – Van 17 t/m 20 september vindt de 38e editie plaats van Musica Sacra Maastricht. Het thema van 2020, Aanvaarding & Berusting, keert terug in de vele programma’s van het vierdaagse kunstenfestival, dat plaatsvindt op unieke locaties in de historische binnenstad van Maastricht. Het uitgebreide festivalprogramma bestaat uit muziek, dans, theater, film, spoken word en exposities. Het programma biedt tevens een aantal (wereld)premières aan, onder andere van festivalproducties. Op woensdag 22 juli om 12.00 uur start de kaartverkoop van Musica Sacra. Vrienden kunnen eerder tickets kopen, vanaf maandag 20 juli om 10.00 uur.
Aanvaarding en Berusting
Hoe maakbaar is het leven? Technische vooruitgang lijkt te suggereren dat er voor elk probleem een oplossing is of zal komen. Toch is er genoeg waaraan niets valt te veranderen. Tot op zekere hoogte is er enig verweer mogelijk tegen beperkingen van aanleg, draagkracht, omgeving en samenleving, maar de realiteit gebiedt toe te geven dat daar grenzen aangesteld zijn. Tegen ouder worden, ongeneeslijke ziekte en de onafwendbare dood heeft verzet uiteindelijk geen zin. Het accepteren van de onontkoombare werkelijkheid kan ook heel bevrijdend zijn. Lankmoedig een stap opzij doen, je schikken in het lot, het aanvaarden van de gevolgen van gemaakte keuzes, kunnen vruchtbaar blijken. Musica Sacra 2020 poogt licht te werpen op dit perspectief.
Musica Sacra Maastricht
Musica Sacra Maastricht begon in 1983 als Europees Festival van Religieuze Muziek, verspreid over vier weekeinden. Het ontwikkelde zich tot een compact en breed geprogrammeerd kunstenfestival voor sacrale muziek gecombineerd met andere vormen van kunst waarin het jaarlijks wisselende thema een sleutelrol vervult. Om de onlosmakelijke band met de stad te benadrukken, programmeert Musica Sacra zijn activiteiten in de vele prachtige historische gebouwen van de binnenstad van Maastricht. Musica Sacra Maastricht is een coproductie van de Stichting Musica Sacra en Theater aan het Vrijthof Maastricht.
Festivalopening
De doorgaans driedelige opening wordt dit jaar verdeeld over evenzovele locaties. Op elke plek vrijdag 18 september vindt er om 15.00 uur een gratis concert plaats, verzorgd door solisten en ensembles van Conservatorium Maastricht, Schola Maastricht, Lingua e Musica en Irene Kurka. Met toespraken door Jean Boelen, Jean Jacobs en Jacques Giesen (resp. directeur/bestuurder, voorzitter Raad van Toezicht en voorzitter programmacommissie Musica Sacra Maastricht). En een sprookje als verrassing.
Randprogramma
Wilt u zich nog meer verdiepen in het festivalthema? Bezoek dan een van de vele activiteiten uit het randprogramma. Zo verzorgt Daan Roovers (Denker des Vaderlands 2019 – 2021) de festivallezing. Ze wil de actualiteit verdiepen met filosofische perspectieven en filosofische inzichten toegankelijk maken voor een breed publiek. De rolprent The Tree of Life van Terrence Malick, geprogrammeerd door cinema Lumière, vormt het uitgangspunt van de lezing van schrijver-dichteressayist Willem Jan Otten. In samenwerking met Debatcentrum Sphinx vindt er een debat plaats. Rondom Gottes Zeit, uitgevoerd door Ad Mosam Barock, praten experts en publiek over leven en doodsangst in tijden van crisis.