Krimpen aan den IJssel – Omkoping, valsheid in geschrifte en oplichting. Deze verdenkingen bij de FIOD hebben ervoor gezorgd dat er diverse invallen hebben plaatsgevonden in Zuid-Holland. Hierbij is ook beslag gelegd op een manege in Krimpen aan den IJssel. Een woordvoerder van de FIOD laat ons hierover weten: “Voor mensen die hier een paard hebben staan heeft dit vooralsnog geen gevolgen. Zij kunnen nog steeds bij de manege terecht.”
Strafrechtelijk onderzoek FIOD
De FIOD heeft in totaal drie woningen en drie bedrijfslocaties verspreid over de provincie Zuid-Holland doorzocht. Dit gebeurde in een strafrechtelijk onderzoek naar niet-ambtelijke omkoping, verduistering, oplichting en valsheid in geschrift, onder leiding van het Functioneel Parket. De FIOD heeft beslag gelegd op administratie, een contant geldbedrag van 60.000 euro, de genoemde manege en een vakantiehuis. Er zijn geen aanhoudingen verricht.
Meerdere verdachten
Het onderzoek richt zich op meerdere verdachten. Het gaat om drie natuurlijke personen en één rechtspersoon. Twee verdachten zijn nauw betrokken bij een manege in de omgeving van Rotterdam. Het vermoeden is dat zij via verhullende constructies verbouwingen hebben laten uitvoeren aan de manege. Vermoedelijk werd zowel de opdrachtgever als de werkomschrijving aangepast op de facturen, waardoor deze privé opdrachten als zakelijk werden verantwoord.
Geknoei met facturen
Daarnaast is het vermoeden dat facturen werden opgehoogd via een tussengeschoven onderneming, waarna vervolgens het verschil tussen de verdachten werd verdeeld. Deze constructie was mogelijk door samenspanning tussen twee medewerkers van de onderneming die de facturen uiteindelijk betaalden. Dit levert de verdenking van niet-ambtelijke corruptie en valsheid in geschrift op.
Aanpak corruptie heeft prioriteit
Corruptie is misbruik maken van toevertrouwde macht en/of bevoegdheden voor persoonlijk gewin. Corruptie is er in alle soorten en maten, in verschillende branches en allerlei landen. Corruptiebestrijding is belangrijk omdat corruptie het vertrouwen van burgers in eerlijke handel ondermijnt en concurrentievervalsend werkt. Uiteindelijk betalen de klanten te veel voor producten en diensten, omdat de kosten voor corruptie terugverdiend moeten worden.