Regio West-Friesland – De gemeenten in de regio West-Friesland hebben onderzoek laten doen naar het drinkgedrag onder West-Friese jongeren tussen 16 tot 24 jaar. Er zijn een paar opvallende zaken uitgekomen.
Zo geven jongeren zelf aan dat hun ouders grote invloed hebben op het eigen drinkgedrag. Ondanks de verhoging van de leeftijdsgrens naar 18 jaar, drinken veel 16 en 17-jarigen en stellen lang niet alle ouders regels. Maar als er regels zijn, houden de meeste jongeren zich daar wel aan. Ouderen hebben dus veel invloed op het gedrag van hun kinderen.
Daarnaast valt op dat jongeren die regelmatig drinken ook aan binge-drinken (5 of meer glazen alcohol per evenement) doen. En binge-drinkers gebruiken ook het vaakst softdrugs. Niet-drinkers gebruiken geen of bijna geen softdrugs.
Veel jongeren geven aan ook te experimenteren met lachgas. En festivalbezoekers experimenteren vaker met drugs. Wanneer het misgaat met alcohol of drugs bij een vriend of vriendin, geeft driekwart van de gesproken jongeren aan dat zij niet weten hoe zij moeten handelen. Ook geeft 38% van de jongeren aan dat ouders eigenlijk meer kennis van drugs zouden moeten hebben. Op basis van de ideeën die jongeren hebben genoemd in het onderzoek gaan de gemeenten in West-Friesland de aanpak verder invullen.
Aanleiding
Landelijk onderzoek laat een dalende trend zien van het alcoholgebruik onder 14- en 16-jarigen. In West-Friesland zijn we voorzichtig positief, maar we zien met name een toename in de doelgroep van meisjes van jonge leeftijd die veel sterk drank drinken. Het gaat in sommige gevallen nog steeds om zeer jonge kinderen (9-13 jaar). En we zien een stijging van gebruik van sterke drank en dus ook diepe intoxicaties op de poli.
Over het middelengebruik in de leeftijdsgroep 16 tot 24 jaar is weinig bekend. We namen vaak aan wat er links en rechts gezegd wordt. Er is nu lokaal op gemeenteniveau en op verschillende manieren meer inzicht verzameld in de trends van alcohol en drugsgebruik van deze doelgroep. Door te weten hoe zij hier zelf tegenaan kijken, kunnen we meer te weten komen dan alleen de cijfers te bekijken. Deze inzichten worden gebruikt om de lokale uitvoeringsplannen verder vorm te geven de komende jaren.
Onderzoeksvragen en werkwijze
Dit onderzoek zoomt in op de vragen: hoe gaan 16-24 jarigen met middelen om? Welke deelgroepen zijn te onderscheiden? Wat zien de jongeren om zich heen? En welke ideeën hebben zij om verantwoord middelengebruik te bevorderen?
Er zijn in de regio de afgelopen maanden verschillende manieren onderzoek gedaan onder jongeren. Door middel van focusgroepen en via een enquête en face-to-face gesprekken bij hotspotlocaties. De gemeente Koggenland sluit zich bij dit onderzoek aan, mede omdat het sociale leven voor jongeren uit Koggenland ook in de andere gemeenten plaatsvindt.
Welke ideeën hebben jongeren bij de aanpak?
Jongeren geven zelf richting voor nieuwe acties waarbij de gemeente samen met school ook als afzender van de informatie worden genoemd. Het wordt door jongeren dan als feitelijke informatie gezien die betrouwbaar is. Andere ideeën zijn:
- Meer informatie geven over verantwoord gebruik van middelen.
- Ervaringsdeskundigen voorlichting laten geven: verhalen en beelden delen helpt.
- Veel jongeren vinden dat de drank in de reclame en zichtbaar in de supermarkten jongere jongeren verleid. Dit zou terughoudender mogen wat hen betreft.
- Jongeren stellen voor om meer activiteiten en evenementen te organiseren waarbij er andere zaken dan drinken centraal staan en zij willen zich daar ook zelf voor inzetten.
Wat doen de gemeenten met de resultaten?
De regiogemeenten hebben voor 2017 al een aantal actiepunten opgepakt. Andere gegeven suggesties worden verder uitgewerkt of onderzocht. De focusgroepen voor de aanpak worden jongeren van 16-24 jaar en ouders. We gaan deze groepen meer inzicht geven in (verantwoord) drank- en drugsgebruik en wat te doen als het fout gaat. Daarnaast worden ouders bewust gemaakt van hun voorbeeldgedrag en tolerantie tijdens de kermissen in de regio en op de sportvereniging in de derde helft. Alle scholen hebben de mogelijkheid voorlichting te krijgen via Brijder Verslavingszorg. De regio doet mee met de landelijke Nix zonder ID actie in september van dit jaar.
In Control of Alcohol en Drugs
Sinds 2007 werken de gemeenten in Noord-Holland-Noord samen in het kader van Alcohol matiging bij de Jeugd. Daarbij wordt ook aandacht besteed aan drugs. De nieuwe kadernota “In Control of Alcohol en Drugs 2016-2020” is begin dit jaar voorgelegd aan alle gemeenteraden. Het project vraagt om een nieuwe insteek sinds de alcohol leeftijd naar 18 jaar is gegaan.
Vanuit het vorig jaar vastgestelde uitvoeringsplan in West-Friesland en het budget is een deel lokaal in te zetten. Daarom hebben de gemeenten los van elkaar besloten tot het doen van onderzoek en vervolgens gekeken welke wensen voor onderzoek samengevoegd konden worden.