8 C
De Bilt

Nieuwe subsidie ‘Regenwater vasthouden gemeente Barneveld’

Barneveld – Goed nieuws voor de inwoners in Barneveld die graag het regenwater op een andere manier willen opvangen in hun tuin. Er is een nieuwe regenwater subsidie vastgesteld door het college van de gemeente Barneveld waarmee je als inwoner niet alleen subsidie kan krijgen voor het afkoppelen van je regenwaterafvoer maar ook bijvoorbeeld als je een regenton wil plaatsen, een groen dak wil of tegels eruit willen halen in ruil voor groen. Nu stroomt het water bij hoosbuien, als je niets doet, zo het riool of de sloot in. Dat zorgt niet alleen voor extra wateroverlast, ook mis je de kans om het water te hergebruiken als het heel droog is. Dus ga je in de zomer aan de slag met je tuin? Kijk dan op de website van de gemeente Barneveld wat je kan doen om aanspraak te maken op deze subsidie. De regeling is vanaf 31 juli beschikbaar.

Er bestond al een afkoppelsubsidieregeling maar die was beperkter en gaf geen mogelijkheid voor het nemen van andere maatregelen. Bij deze nieuwe regeling kan je voor verschillende dingen een vergoeding krijgen. En als je meer dan één maatregel treft kan je ook meer subsidie krijgen. Voor alleen het plaatsen van een regenton bijvoorbeeld, geldt een maximum bedrag van 6 euro per m2 dakoppervlak. Voor het bijvoorbeeld het plaatsen van een regenton in combinatie met het ontkoppelen van de regenpijp én het ontstenen van een stuk tuin, geldt een maximum bedrag van 10 euro per m2. Dit stimuleert inwoners hopelijk om meer dan één maatregel te treffen om het water anders op te vangen.

Dat het klimaat verandert dat merken we allemaal

Hans van Daalen, wethouder Water & Klimaat van de gemeente Barneveld geeft aan:  ‘Ik ben erg blij dat we deze completere subsidie nu aan onze inwoners kunnen aanbieden. Dit is ook een van de stappen die we samen moeten nemen om met de klimaatveranderingen om te gaan. Dat het klimaat verandert dat merken we allemaal. In 2018 was er extreme periode droogte, en de laatste jaren hebben we telkens vaker te maken met flinke hoosbuien. Als gemeente passen we daar de infrastructuur op aan, richten we nieuwe woonwijken klimaatadaptief  en passen we ons groen beleid aan. Maar we kunnen het niet alleen. Als je nagaat dat 50% van de oppervlakte in onze gemeente bestaat uit particuliere grond, dan helpt het zeker als inwoners regenwater gaan vasthouden om zo een toekomstbestendige gemeente te worden.’

Waarom zouden we ‘regenwater vasthouden’?

Er vallen dus steeds vaker hevige, intense buien, waarbij regenwater niet de kans krijgt in de bodem te zakken maar via sloten en de riolering wordt weggevoerd. Ook zijn er steeds vaker perioden van droogte, waarbij het grondwater niet wordt aangevuld. En daar hebben we allemaal last van omdat grondwater bijvoorbeeld een bron is voor drinkwater maar ook diepgewortelde bomen en planten halen daar hun water vandaan. Het is belangrijk om regenwater ter plekke de kans te geven in de bodem te zakken. Zo wordt lokaal het grondwater meer aangevuld, en kunnen de effecten van droogteperioden worden verminderd. Deze effecten zijn merkbaar in de natuur maar bijvoorbeeld ook de landbouw.

Deze subsidieregeling is ter vervanging van de afkoppelsubsidieregeling. De nieuwe subsidieregeling ‘Regenwater vasthouden gemeente Barneveld’ gaat in per 31 juli 2020. Meer informatie over de regeling, de voorwaarde, en hoe de subsidie aangevraagd kan worden vindt u op www.barneveld.nl/regenwater

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio