Wageningen – Donderdag 20 april vond de eerste editie van de Wageningse Werkmiddag plaats. Een middag die in het teken staat van een goed gesprek. Tussen werkzoekenden en werkgevers om elkaar te leren kennen maar ook tussen werkgevers en specialisten die werkgevers kunnen helpen bij het realiseren van een inclusieve arbeidsmarkt in de regio FoodValley. Een arbeidsmarkt die kansen biedt voor iedereen.
Mensen in contact brengen is ook het doel van de middag. Specifiek werkzoekenden en werkgevers. Wat hebben ze elkaar te bieden? Dagvoorzitter Hans Etman zet de eerste stap om vraag en aanbod te verbinden. Een rondje langs de werkgevers biedt perspectieven. De WUR heeft jaarlijks 350 vacatures, vertelt Johan Kanis, manager recruitment bij de WUR. Ze zoeken niet alleen hoogopgeleide onderzoekers, maar ook nieuwe medewerkers voor hun facilitaire dienst. “De universiteit zoekt mensen die ons verrijken. Als alle mensen hetzelfde denken, kom je nooit verder.” In die zin maakt diversiteit, volgens hem, je organisatie ook sterker.
Doorzetten
Masood Eslami is ondernemer met een vluchtelingenachtergrond. Masood benadrukt dat alles mogelijk is als je doorzet. Hijzelf is daarvan het bewijs. Nu kan hij anderen een kans geven in zijn eigen bedrijven. Zijn selectieprocedure is simpel. Hij werkt volgens eigen zeggen met een ‘kliksysteem’. “Binnen een minuut weet ik of het klikt”, zegt hij.
Het doel van de Participatiewet is mensen weer uitzicht geven op een duurzame arbeidsplek. IT-dienstverlener Profi-edu heeft daar zelfs de ‘corebusiness’ van gemaakt. “De kern van de onderneming is mensen verder helpen”, zegt Jef Koning. Het bedrijf streeft naar winstgevendheid in de breedste zin: financieel èn maatschappelijke. Dat lukt: zonder subsidies slaagt hij erin een gezond bedrijf te runnen.
Programma
Terwijl de groep werkgevers de middag startte met een rondleiding bij MARIN, wereldwijd specialist op het gebied van hydrodynamica en maritieme technologie, vertelt Abkader Chrifi aan 47 werkzoekenden zijn levensverhaal. Als elfjarige jongen komt Abkader als kind van een gastarbeider naar Nederland. In Marokko was hij de beste van de klas, in Nederland de slechtste. Gevangen tussen twee culturen glijdt hij langzaam af, op het dieptepunt ontdekt hij een innerlijke kracht die hem zelfvertrouwen geeft. Abkader redt het en wordt zelfs succesvol met het delen van zijn ervaring in het geven van empowerment trainingen. Zijn belangrijkste boodschap: geloof in je eigen kracht en ga niet mee in termen als kansrijk en kansloos.
Typisch Wagenings
Dennis Gudden, wethouder van de gemeente Wageningen, constateert dat de interesse van werkgevers om een bijdrage te leveren aan een inclusieve arbeidsmarkt toeneemt. “Bij ondernemers die ik over dit onderwerp spreek, merk ik eigenlijk de typische Wageningse mentaliteit: het is vanzelfsprekend dat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans krijgen en iedereen is bereid daar een actieve bijdrage aan te leveren. Daar ben ik erg blij mee en trots op.” Tevens benadrukt Gudden dat de arbeidsmarkt een vraagstuk is dat vraagt om een regionale aanpak, zodat voor alle werkzoekenden een passende plek te vinden is.
Werkgevers Servicepunt
Voor die regionale aanpak staat Sharon Peters, manager WSP Regio FoodValley, de organisatie van 8 gemeenten, het UWV Werkbedrijf en 2 SW bedrijven. “Het WerkgeversServicepunt regio FoodValley (WSP) ondersteunt werkgevers die personeel zoeken of vragen hebben over de arbeidsmarkt in de regio. De match tussen de werkgever en kandidaat is belangrijk. Dit is maatwerk. Ons team van vijfentwintig experts staat voor alle werkgevers in de regio klaar.
Kansen
Natuurlijk is er ruimte voor verbetering bij de invulling van de inclusieve arbeidsmarkt in de Wageningse regio. De verwachtingen bij werkgevers en werknemers lopen wel eens uiteen. Door dit te bespreken en goed maatwerk te leveren wordt dit bijgesteld. In de regio wordt hier hard aan gewerkt.
MARIN, het bedrijf waar deze middag plaatsvindt is ook de gastheer voor de ontmoeting tussen werkgevers, werkzoekenden en professionals van de gemeente Wageningen en het WSP. Stephan Brinkmann, controller bij het scheepvaartbedrijf, legt uit dat het past bij de maatschappelijke rol die MARIN wil spelen en de band met de gemeente die er al vele jaren is. Om diezelfde redenen zijn ze ook in gesprek met het WSP over invulling van de banenafspraak.
Doorzettingsvermogen
Karin van der Haar, paralympiër en Participatieadviseur van de ABN Amro, deelt ook haar ervaring. Ze raakte op 16-jarige leeftijd een arm kwijt. Maar ook zij bereikte veel dankzij haar doorzettingsvermogen. Niet alleen behaalde ze als para-volleybalster het olympisch podium, ook in haar werk als participatieadviseur is ze succesvol. In die functie helpt Karin bedrijven bij het aannemen van mensen met een (arbeids)handicap. “Mensen moeten wel een kans krijgen.” Ze geeft iedereen daarom een flexibel potlood mee: “Dat iets er anders uitziet, betekent niet dat het niet net zo goed werkt.”
Het laatste onderdeel van de dag is de ontmoeting tussen werkzoekenden en werkgevers. Ter plekke worden ze aan elkaar gekoppeld. Wie wil er werken in de IT? Wie ziet zich wel werken voor de WUR? Ook diverse uitzendorganisaties en werving- en selectiebureaus zijn aanwezig om te bemiddelen. Of het de werkzoekenden een baan oplevert is niet meteen te zeggen. Maar het doel van de dag is absoluut behaald: de afstand tussen werkzoekenden en de arbeidsmarkt is een stukje kleiner gemaakt.