Binnenland – Oprichter van Loterijverlies, Ferdy Roet, stapt opnieuw naar de rechter om de extra trekking van de Staatsloterij te dwarsbomen. De Staatsloterij heeft aan zeker 800.000 Nederlanders gratis loten verstrekt voor een extra trekking op 27 mei. Dit omdat deelnemers in het verleden op het verkeerde been zijn gezet. Roet noemt de extra trekking echter ‘het afkopen van bedrog’.
De rechtszaak dient dinsdag bij de rechtbank in Alkmaar en is gericht tegen de Kansspelautoriteit. Die toezichthouder gaf de Staatsloterij toestemming om een extra trekking te houden voor alle deelnemers die tussen 2000 en 2007 loten hebben gekocht. Alle deelnemers krijgen gratis loten, maar zien daarmee wel af van eventuele verdere claims.
De Staatsloterij heeft de actie op touw gezet omdat de rechter eerder oordeelde dat deelnemers in het verleden op het verkeerde been zijn gezet door ook niet verkochte loten mee te nemen in de trekking. Hierdoor daalde de winkans.
Bedrog
De oprichter van de claimorganisatie Loterijverlies is niet blij met de actie van de Staatsloterij. Roet vertegenwoordigt gedupeerde deelnemers en is van plan om een veel hogere schadevergoeding te eisen dan de gratis loten die de Staatsloterij heeft aangeboden.
Opnieuw voor rechter
Volgens Roet is de Kansspelautoriteit (KSA) in overtreding ‘nu de strenge kansspelwetgeving geen enkele opening biedt om een vergunning te verlenen voor het organiseren van een trekking die uitsluitend is bedoeld om jarenlang bedrog voor een schijntje af te kopen over de ruggen van de gedupeerde deelnemers’.
Ferdy Roet kwam zelf in opspraak na publicaties in de media dat hij de inleg van de deelnemers zou gebruiken voor privédoeleinden. Volgens enkele deelnemers is ruim 6,5 miljoen euro van de inleg naar diverse schimmige buitenlandse bedrijven gegaan. De rechter haalde de oprichter vervolgens uit het bestuur van Stichting Loterijverlies. Uit de rechterlijke uitspraak blijkt dat Roet met miljoenen euro’s heeft geschoven. Zo ging vijf miljoen naar een vennootschap die een hypothecaire lening verstrekte aan Roet. Die lening was bestemd voor een privéwoning.
De Staatsloterij is nog lang niet af van rechtszaken. Het bedrijf Litigation Investments hoopt via de rechter een uitspraak af te dwingen over de hoogte van de schadevergoeding die de Staatsloterij moet betalen aan miljoenen deelnemers.
Opmerkelijk
Ferdy Roet gaat op zijn zachtst gezegd opmerkelijk om met zijn strijd. Eerder vloog hij in de rechtbank in Alkmaar de advocaat van enkele boze deelnemers aan. Onlangs tikte de rechtbank Roet nog op de vingers omdat hij de deelnemers in een nieuwsbrief had opgeroepen journalist Bart Mos van de Telegraaf tot de orde te roepen. Die werd daarna dagenlang lastiggevallen.
Een woordvoerder van de Kansspelautoriteit laat weten op dit moment niet inhoudelijk te willen reageren op de rechtszaak en de uitspraak af te zullen wachten.