Rhenen – De Nationale Militaire Dodenherdenking vindt plaats op het Militair Ereveld op de Grebbeberg in Rhenen. Aan de plechtigheid in Rhenen gaat een stille tocht vooraf door de krijgsmacht van hotel ’t Paviljoen aan de Grebbeweg naar het Militair Ereveld.
Scholieren dragen een gedicht voor en ruim twintig instanties leggen na de twee minuten stilte een krans. Aansluitend op de kranslegging volgt een defilé langs de ruim 800 graven. De Nationale herdenking vindt plaats in aanwezigheid van Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet, professor mr. Pieter van Vollenhoven en Zijne Hoogheid Prins Pieter-Christiaan van Vollenhoven. De muzikale ondersteuning wordt verzorgd door de Fanfare Bereden Wapens.
Foto: Grebbeberg, Rhenen – © Ministerie van Defensie
Den Helder
De Koninklijke Marine in Den Helder herdenkt alle gevallen militairen van de zeemacht en van het koopvaardijpersoneel. Een gewapende wacht, deputaties van marine-eenheden en de Marinierskapel verzorgen de ceremoniële plechtigheid bij het monument ‘Voor hen die vielen’. Namens de Commandant der Strijdkrachten en de Koninklijke Marine legt Commandant Zeestrijdkrachten luitenant-generaal der mariniers Rob Verkerk een krans. Bij het ‘Monument voor de Gevallenen van de Onderzeedienst’ worden de bemanningsleden van de Onderzeedienst die tijdens de Tweede Wereldoorlog op zee sneuvelden herdacht. De medewerkers van de Rijkswerf, omgekomen tijdens bombardementen in de bezettingstijd, worden herdacht bij het monument op Willemsoord.
Rotterdam
In Rotterdam zijn meerdere herdenkingen met militaire betrokkenheid. Onder meer op de Algemene Begraafplaats Crooswijk en op het Stadhuisplein. Op Crooswijk vormen steeds twee mariniers een gewapende wacht bij de monumenten waar een krans wordt gelegd. Dit zijn het Erehof van het Verzet, het Korea Monument, het Indiëmonument, het Burgermonument, het Geallieerden Monument en het Militaire Erehof. De burgemeester van Rotterdam, Ahmed Aboutaleb, treedt namens de gemeente Rotterdam op als gastheer. Commandant Korps Mariniers brigadegeneraal der mariniers Frank van Sprang legt bij het Militaire Erehof een krans. Op het Stadhuisplein wordt namens het Korps Mariniers bij het monument een krans gelegd. Bij de herdenking vormen mariniers, oud-mariniers en leden van de Rotterdamse Studenten Schietvereniging een erehaag.
Caribisch gebied
Op Curaçao worden, zowel bij het Vrijheidsmonument aan het Waaigat als op de militaire begraafplaats in Otrobanda, de Nederlandse en Caribisch-Nederlandse militairen en koopvaardijleden herdacht die hun leven lieten voor de vrijheid in het Koninkrijk der Nederlanden. Ook zijn er herdenkingen op Sint Maarten en Aruba.
Foto: Waaigat, Curaçao – © Ministerie van Defensie
Soesterberg
De Koninklijke Luchtmacht houdt haar jaarlijkse herdenking op voormalig vliegbasis Soesterberg. Daar worden de gevallenen van de luchtmacht herdacht. De Commandant Luchtstrijdkrachten luitenant-generaal Dennis Luyt zal een krans leggen, gevolgd door twee minuten stilte. Vervolgens zullen vier F-16’s een ‘Missing Man’ formatie over het monument der gevallenen vliegen.
Herdenking Engelandvaarders
De Koninklijke Marechaussee herdenkt de Engelandvaarders bij het monument ‘Englandspiel’ in Den Haag. De Commandant Koninklijke Marechaussee legt hier een krans ter herdenking aan de 54 geheim agenten (Engelandvaarders) die tijdens de Tweede Wereldoorlog boven Nederland werden gedropt en door de bezetter werden gearresteerd.