Den Haag/Krimpen aan den IJssel – Bijna 6 hectare terrein tot grote diepte vol met allerlei soorten chemisch afval: het voormalige EMK-terrein in Krimpen aan den IJssel. In de jaren 80 ingepakt omdat het niet te saneren zou zijn. Tot veler verbazing wilde men het in de afgelopen jaren toch proberen. In 2017 kocht de gemeente vooruitlopend op een sanering het terrein van de staat voor bijna 3 miljoen euro exclusief btw. Dit blijkt nu een giftige kat in de zak.
Meer gif, zwakkere damwanden en te vuile grond
Ondanks jaren van voorafgaand onderzoek is er nu opnieuw meer gif aangetroffen, blijken de damwanden te zwak en kan de grond momenteel niet gereinigd worden. Hoewel onder meer het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat er recent miljoenen in geïnvesteerd heeft, is het saneringsproject stilgelegd. Er is nog geen kubieke meter gifgrond gereinigd. GroenLinks is uiterst bezorgd over deze stagnatie en heeft vragen ingediend bij Provinciale Staten.
Statenlid Robert Klumpes verbijsterd
Statenlid Robert Klumpes: “Ik ben verbijsterd, dat het terrein er al 40 jaar zo bijligt. Dat er ondanks jaren van onderzoek nog steeds nieuwe feiten naar boven komen, die de sanering doen opschorten. Dit terrein vormt een litteken in de verder zo mooie Krimpenerwaard!”
Ontstaan Gifbelt in Krimpen aan den IJssel
In 1970 vestigt de Exploitatie Maatschappij Krimpen (EMK) zich op het terrein van de voormalige steenkoolteerfabriek. Tot 1980 treedt EMK op als chemisch afvalverwerker. Minimaal 73,000 ton chemisch afval verdwijnt echter op onverklaarbare wijze. De stoffen blijken later op velerlei manieren en plaatsen in water en bodem gedumpt te zijn. In 1980 gaat het bedrijf failliet en laat de grootste gifbelt van Nederland achter. Een plek waarvan men zich destijds al afvroeg: zit hier gif in de grond of grond in het gif?
EMK-terrein onmogelijk te saneren!
In de jaren 80 wordt geconcludeerd dat het onmogelijk is om het EMK-terrein te saneren. Er wordt gekozen voor een IBC-maatregel (Isoleren, Beheersen en Controleren). Ook omdat het grondwaterpeil binnen de wanden om het terrein kunstmatig verlaagd moet worden, belopen de jaarlijkse kosten inmiddels zeker 250.000 euro.
Provinciale en landelijke aandacht
Wouter van Blanken, At Zweers en Arjan de Bruin van GroenLinks Krimpen aan den IJssel werken intensief samen met hun statenfractie, want voor hen is de maat vol:“Tot voor kort zwommen er kinderen bij wat nu een zwakke damwand blijkt te zijn. Een halve eeuw bestuurlijk en politiek onvermogen is lang genoeg. Samen met onze partijgenoten in de Provinciale Staten en Tweede Kamer zetten we ons in voor een definitieve en duurzame oplossing. Dit probleem gaat letterlijk en figuurlijk over onze gemeentegrenzen heen.”
Lokale politiek te optimistisch over sanering
Achtereenvolgende colleges in Krimpen aan den IJssel lijken tamelijk laconiek omgesprongen te zijn met dit dossier. Waarbij ook de vraag gesteld mag worden of zij in voldoende mate door de gemeenteraad gecontroleerd zijn. In 2017 besloot het college (SGP/Leefbaar Krimpen/CDA/PvdA) voor 2.950.000 euro (ex btw) het gifterrein van de Staat te kopen. Dit bedrag werd vooraf voldaan en zou mede gebruikt worden voor de sanering.
Misgelopen inkomsten
Onvoldoende lijkt er stilgestaan te zijn bij de vraag of saneren wel echt mogelijk was. Het recentste en voortijdig gesneuvelde college (Stem van Krimpen/Leefbaar Krimpen/VVD/D66) lijkt nauwelijks een vinger aan de pols gehouden te hebben. Terwijl er tonnen weg glipten: de vertraging kostte de gemeente alleen in 2019 al minimaal 156.000 euro aan misgelopen inkomsten.
GroenLinks lanceert site gifbeltkrimpen.net
Mede dankzij mensen die zich in de afgelopen 50 jaar ingezet hebben voor de aanpak van dit milieuschandaal, kan GroenLinks in de komende weken via gifbeltkrimpen.net een groeiend EMK-dossier publiceren. Daar is nu al meer achtergrondinformatie te vinden en de brief aan Provinciale Staten.