Enschede – Het college van B&W is van plan om het instrument van de bestuurlijke boete in te voeren om steviger te kunnen optreden tegen overlast in de publieke ruimte. Door inzet van de bestuurlijke boete kan de gemeente sneller en makkelijker handhaven. Als er bijvoorbeeld bij gedumpt afval een daderindicatie wordt gevonden, is dit voldoende bewijs voor het opleggen van een gemeentelijke boete en is het aan de bewoner om te bewijzen dat het afval niet van hem is.
Ook is het mogelijk om andere overlastfeiten zoals brommer- en scooteroverlast aan te pakken via de gemeentelijke boete. De raad bespreekt binnenkort een discussienotitie hierover. Op basis hiervan komt het college met een definitief voorstel en dan zou dit nieuwe handhavingsinstrument per 1 januari 2021 kunnen worden ingevoerd.
Wethouder Jurgen van Houdt: “Uit ervaringen blijkt dat de gemeentelijke boete meer effectief is tegen asociaal gedrag zoals illegale afvaldump en bijplaatsingen bij boven- en ondergrondse containers dan de huidige bestuurlijke strafbeschikking. Met de invoering van de bestuurlijke boete leveren we een bijdrage aan een leefbare stad en vergroten we de veiligheid. Want onze BOA’s kunnen nog effectiever handhaven.”
Makkelijker Bestuurlijke boetes opleggen
Doordat gebruik kan worden gemaakt van bewijsvermoedens kan de gemeentelijke boete ook makkelijker worden opgelegd als er geen sprake is van een bekentenis van de dader of een heterdaad. Ander voordeel is dat de BOA’s naast personen ook bedrijven een bestuurlijke boete kunnen opleggen bij het verkeerd omgaan met bedrijfsafval, bijvoorbeeld in het centrum.