Krimpenerwaard – Wethouder Financiën, Ria Boere, maakt tussen 12.00 en 13.00 uur vandaag haar opwachting in het politieke televisieprogramma Buitenhof, op NPO 1.
Slechte financiële situatie gemeenten
Zij zal hier spreken over de enorme slechte, financiële situatie waarin niet alleen de Krimpenerwaard, maar ook vele andere gemeenten op dit moment verkeren. Dit is niet alleen het gevolg van de coronacrisis, maar heeft ook haar oorsprong in het verleggen van de verantwoordelijkheid in het sociale domein, van rijksoverheid, naar gemeentelijke overheden. De kosten hiervoor overstijgen steevast de bijdragen van het Rijk hiervoor.
Update na de uitzending Buitenhof
In de uitzending was ook toevallig de minister van Financiën, Wopke Hoekstra, uitgebreid aan het woord. In aansluiting hierop konden wethouder Boere en directeur van het Nibud, Arjan Vliegenthart, hun zegje doen. Boere sprak in de uitzending namens alle Nederlandse gemeenten die tegen enorme financiële problemen aanlopen. Hierbij haalde zij inderdaad de aan gemeenten overgedragen taken in het sociale domein aan, zoals jeugd- en ouderenzorg.
Grote zorgen om armoedeval burgers
Boere sprak samen met de directeur van het Nibud haar grote zorgen uit over de armoedeval die zal volgen voor de inwoners van gemeenten. De inzet voor taken die zij van het Rijk hebben overgedragen gekregen is gestegen naar 32%, terwijl daar maar 17,5% vergoeding vanuit het Rijk tegenover staat. “Het kan niet anders dan dat wij zo moeten gaan bezuinigen op zaken die het welzijn van onze inwoners hard treffen en uiteindelijk zal leiden naar een grotere tweedeling en armoedeval”, zo liet wethouder Boere weten.
Minister betrokken bij gesprek
Gespreksleider van Buitenhof, Twan Huys, betrok ook de minister bij het gesprek. Deze liet weten dat er door het kabinet op alle fronten geld bijkomt voor gemeenten. Ria Boere gaf echter aan dat voor de periode 2015 tot 2024 er voor 4,7 miljard bezuinigd wordt op gemeenten en dat nu een paar honderd miljoen erbij dus slecht een doekje voor het bloeden is. “Wij moeten echt serieus het gesprek met elkaar aangaan”, riep zij de minister op. “Wij zijn tenslotte toch één overheid?”
De minister aanvaarde de uitnodiging tot gesprek, waarop Boere liet weten zeker van zich te zullen laten horen als hier geen afdoende resultaten uit komen.