12.9 C
De Bilt

Drinkwaterbedrijf stapt naar rechter om lozingen door Chemours

Dordrecht – het drinkwaterbedrijf Oasen sleept de provincie Zuid-Holland en chemisch bedrijf Chemours voor de rechter. Het drinkwaterbedrijf wil dat het bedrijf in Dordrecht veel minder van de omstreden stof GenX gaat lozen in de rivier de Merwede. ,,Deze stof is een wezenlijke dreiging voor het drinkwater”, stelt Oasen.

Volgens het drinkwaterbedrijf moet Chemours de lozingen radicaal aan banden leggen of voor vele miljoenen een installatie bouwen die de GenX volledig uit het afvalwater haalt. De zaak is ook gericht tegen de provincie Zuid-Holland, die volgens Oasen hardere eisen aan het bedrijf moet stellen.

De provincie kondigde onlangs al aan de vergunning voor Chemours aan te scherpen, omdat er zorgen zijn over de kwaliteit van het drinkwater. Maar Oasen vindt die aanscherping ‘absoluut onvoldoende’ om de veiligheid van het drinkwater voor de toekomst te waarborgen, zegt het bedrijf. ,,Het is voor ons niet toereikend”, zegt Joost van Luijt van Oasen. ,,Het voelt niet goed.”

Gevaarlijk

De chemische stof, die volgens toxicologen gevaarlijk kan zijn voor de volksgezondheid, is sinds enkele jaren de vervanger van de stof C8 bij de productie van Teflon. Die stof bleek ernstige aandoeningen te kunnen veroorzaken. Maar prominente toxicologen vrezen dat ook GenX schadelijk kan zijn, en vinden dat de stof niet in het drinkwater terecht mag komen. Het blijkt echter al op diverse plaatsen in Zuid-Holland te zijn aangetroffen in het leidingwater. Het gaat onder andere om het drinkwater in Alblasserdam, Nieuw-Lekkerland, Hendrik-Ido-Ambacht en Ridderkerk. De filters van Oasen halen de stof er niet uit.

Chemours mocht tot nu toe ruim 6.400 kilo afvalwater met GenX per jaar. De provincie wil die lozing op korte termijn terugbrengen naar 2.000 kilo per jaar, maar volgens Oasen is dat écht nog te veel. ,,Als je die 2.000 kilo aanhoudt, blijven we met de kwaliteit van ons drinkwater onder de norm die in Nederland op dit moment als veilig wordt bezien. Maar we vinden dat de lozing nog radicaler naar beneden moet. Onze prioriteit ligt bij veilig drinkwater. GenX is een wezenlijke dreiging voor het drinkwater.” Ook Rijkswaterstaat uitte eerder grote zorgen over de aanwezigheid van GenX in het drinkwater.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio