7.3 C
De Bilt

Aanpak huisvesting voor arbeidsmigranten

Gilze en Rijen – In de komende jaren heeft de gemeente Gilze en Rijen een provinciale opgave om huisvesting te vinden voor arbeidsmigranten . Om te voorkomen dat deze groep mensen woningzoekers op de woningmarkt verdringt, heeft het college een aanpak opgesteld. In de aanpak staat onder andere dat een aanbieder van tijdelijke woonruimte iedereen een eigen slaapkamer biedt, informeert over wonen in Nederland, toezicht houdt en in overleg staat met de naaste omgeving. Het is nu aan de gemeenteraad om de aanpak vast te stellen.

Aanpak

“Arbeidsmigranten zijn nodig in onze samenleving. Webwinkels en boeren huren ze bijvoorbeeld in omdat ze in Nederland geen geschikt personeel kunnen vinden.  Deze mensen hebben tijdelijke huisvesting nodig. Dit klinkt logisch maar is niet vanzelfsprekend in Nederland. In de regio Midden-Brabant hebben we afspraken gemaakt over ons aandeel om het tekort aan goede huisvesting voor arbeidsmigranten op te vangen.

Tegelijkertijd willen we met de aanpak voorkomen dat arbeidsmigranten bijvoorbeeld starters op de woningmarkt verdringen. We willen dat iedereen onder goede omstandigheden kan wonen en/of werken in onze gemeente. Dit staat centraal in onze aanpak. Daarom is er in de aanpak aandacht voor de eisen waaraan huisvesting voor arbeidsmigranten moet voldoen en verwachten we van aanbieders dat zij investeren in overleg met omwonenden.” aldus wethouder Sandra Diepstraten (huisvesting).

Huisvesting

De provincie heeft de gemeente de opdracht gegeven om 480 arbeidsmigranten in Gilze en Rijen te huisvesten. Op dit moment wonen er ongeveer 220 arbeidsmigranten in de gemeente. Deze mag de gemeente meetellen om te voldoen aan de opgave. Zodra de aanpak is vastgesteld, gaat de gemeente de aanbieders van al bestaande tijdelijke huisvesting vragen om te voldoen aan het nieuwe beleid.

In de aanpak sluit het college op voorhand geen locaties uit om arbeidsmigranten te huisvesten. Ook wijst het in de aanpak geen voorkeurslocaties aan.  Grootschalige huisvesting in woonwijken of op bedrijventerreinen heeft niet de voorkeur.

besluitvorming

Nieuwe aanvragen behandelt de gemeente als principe-verzoek en toetst de gemeente aan de uitgangspunten die in de aanpak staan. Komt een aanvraag door de eerste toets van het college, dan verwachten de gemeente van de aanbieder dat deze over de plannen in gesprek gaat met de omgeving. De uitkomsten van deze omgevingsdialoog neemt het college mee in de definitieve besluitvorming. “Het laatste wat we willen is dat mensen worden verrast door plannen van mogelijk nieuwe buren. Een gesprek vooraf voorkomt dat, biedt omwonenden de gelegenheid om kennis te maken en afspraken te maken met de mogelijk nieuwe buren.” licht wethouder Sandra Diepstraten toe.

Om tot de aanpak te komen, heeft de gemeente onder andere gesproken met arbeidsmigranten en aanbieders van tijdelijke huisvesting. Bij gemeenten die al een aanpak hebben, is gevraagd naar hun ervaringen. Ook is in de voorbereiding met de gemeenteraad gesproken over de te volgen aanpak.

Op dinsdag 13 oktober de aanpak op de agenda van de raadscommissie Ruimte. De gemeenteraad vergadert op maandag 2 november over de voorgestelde aanpak.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio