We zeggen het niet altijd hardop, maar we voelen het wel: de verbondenheid met mensen die dicht bij ons staan. Familie, vrienden, een oude studiegenoot of iemand met wie je jarenlang lief en leed hebt gedeeld. Hoe laat je ze weten dat je om ze geeft?
Stuur een kaart
Stuur eens vaker een kaartje naar je familie of vrienden: zomaar, uit het niets. Juist omdat we nu voornamelijk digitaal communiceren, kan een kaartje veel betekenen. Je kunt erop schrijven dat je om diegene geeft of waarom je diegene zo waardeert. Een kaartje kun je natuurlijk ook sturen om stil te staan bij bijzondere momenten in het leven. Zo is een verjaardagskaart met foto altijd leuk om te ontvangen! Ook een jubileum, verhuizing of geboorte van een kindje kun je perfect vieren met een kaartje.
Kook iets voor iemand
Eten verbindt, dat weten we eigenlijk allemaal wel. Breng daarom eens een zelfgemaakte soep langs bij iemand die een drukke week heeft. Maak zijn of haar favoriete comfort food. Of nodig iemand uit voor een onverwacht etentje. Niet omdat er iets te vieren is, maar gewoon: omdat je diegene waardeert. Kleine moeite, groot gebaar. Als je zijn of haar favoriete maaltijden kent, is het natuurlijk helemaal een feest om dat te bereiden.
Maak iets tastbaars met een herinnering
Print een foto uit van een mooi moment samen met je vrienden of familie, stop het in een lijstje en schrijf iets op de achterkant. Of maak een kleine collage van jullie grappigste appgesprekken. Dat is leuk om aan iemand te geven! Ook een kaart drukken is altijd een goed idee, met lieve woorden erop. Je kunt zelfs een compleet fotoboek voor iemand maken, met daarin alle herinneringen die jullie hebben gedeeld. Het is mooi om daar de tijd voor vrij te maken.
Stuur een playlist of boek dat je aan een vriend doet denken
Heb je een nummer gehoord dat je meteen aan een vriend deed denken? Of een boek gelezen waarvan je weet dat je broer of zus het prachtig zou vinden? Deel het met diegene. Je kunt erbij benoemen dat het je meteen aan hem of haar deed denken. Het kan een goede reden zijn om een gesprek te starten. Dat komt bijvoorbeeld weer goed uit als het eigenlijk al te lang geleden is dat jullie elkaar hebben gesproken.
Help zonder te wachten tot iemand het vraagt
Probeer altijd voor je naasten klaar te staan. Merk je dat iemand het zwaar heeft? Bied dan je hulp aan, het liefst al voordat diegene je erom vraagt. Met kleine oplossingen kun je al helpen, zoals boodschappen doen of meegaan naar een afspraak. En soms is het simpelweg nodig om een luisterend oor te bieden.
Tussen werk, sociale verplichtingen en volle agenda’s door vergeten we soms het belangrijkste: echt laten zien dat we om iemand geven. Hopelijk lukt dat je met deze tips voortaan weer beter! Onthoud dat het niet groots of ingewikkeld hoeft te zijn: een klein gebaar kan al veel betekenen.