Binnenland – Vorig jaar steeg het aantal boetes voor snelheidsoverschrijdingen tot en met 5 kilometer per uur met 31 procent. Dit ondanks het hanteren van een flitsmarge.
In 2016 werden beduidend meer verkeersboetes uitgedeeld voor zogeheten kleine snelheidsovertredingen dan een jaar ervoor, zo bevestigen cijfers van het ministerie van Justitie en Veiligheid, dat verantwoordelijk is voor de inning van verkeersboetes na berichtgeving in het Algemeen Dagblad.
Waar in 2015 nog 2,4 miljoen boetes voor snelheidsoverschrijdingen tot en met 5 kilometer per uur werden uitgedeeld, steeg dat in één jaar naar 3,1 miljoen bekeuringen in 2016. De boetes werden vooral uitgedeeld op wegen waar 130 kilometer per uur mag worden gereden.
Het aantal uitgedeelde boetes steeg in 2016 in zijn geheel, zoals begin januari al bleek uit het jaaroverzicht van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Het aantal boetes voor kleine snelheidsovertredingen steeg met 31 procent echter harder dan het totaal, dat met 18 procent toenam. De boetes voor kleine overtredingen leverden de overheid vorig jaar 113 miljoen euro op, tegen 80 miljoen in 2014.
Flitsmarge
Een snelheidsovertreding van 1 kilometer per uur komt feitelijk neer op 6 kilometer per uur te hard rijden, door een zogeheten ‘flitsmarge’ die gehanteerd wordt. De boete voor een dergelijke overtreding bedraagt 20 euro, inclusief 9 euro administratiekosten. Die relatief beperkte marge geldt alleen op wegen waar 130 kilometer per uur mag worden gereden: op overige wegen wordt pas bekeurd vanaf 4 kilometer per uur.
Een woordvoerder van het Ministerie van Justitie en Veiligheid benadrukt tegen NRC dat het feit dat boetes worden uitgedeeld bij een snelheidsovertreding van 1 kilometer een uitdrukkelijke wens van de Tweede Kamer was. In 2011 ontstond in de Kamer ophef, toen bleek dat automobilisten op een 130-weg pas bij 139 kilometer per uur een boete zou krijgen. Op aandringen van de Kamer verlaagde minister Melanie Schultz van Haegen (Verkeer, VVD) de ‘flitsmarge’ toen.
De politievakbond ANPV noemt de stijging in het AD “belachelijk”. Volgens voorzitter Geert Priem zijn de kleine boetes een “verkapte vorm van belasting” en gaat het Openbaar Ministerie te ver door op deze schaal automobilisten boetes op te leggen voor kleine overtredingen.
Het OM benadrukt dat snelheidsovertredingen vooral via flitspalen worden geregistreerd en het is dus niet zo is dat door het verhoogde aantal registraties minder politie-inzet mogelijk is voor overige verkeersovertredingen.