4.7 C
De Bilt

ultimatums voor minister en werkgevers door ambulancemedewerkers

Binnenland – Via  ultimatums heeft FNV Zorg & Welzijn minister Schippers en Ambulancezorg Nederland laten weten dat de situatie voor ambulancepersoneel onhoudbaar is geworden. Mochten beide partijen niet voor 1 oktober a.s. ingaan op de eisen van ambulancemedewerkers, dan worden er acties voorbereid.

Volgens Fred Seifert, bestuurder FNV Zorg & Welzijn komt de kwaliteit van zorg in het geding door de jaren toenemende vraag naar ambulances en door het achterblijven van benodigd personeel. ‘Steeds meer ambulancediensten halen de 15-minutengrens bij spoed niet meer. De personeelstekorten zijn nu zo ernstig zonder concreet uitzicht op verbetering, dat de werkdruk van het huidige personeel inmiddels onaanvaardbaar is’.

Verantwoordelijkheid nemen

FNV verzoekt minister Schippers haar ministeriële om verantwoordelijkheid te nemen en met dwingende maatregelen te komen om de tekorten aan te pakken. Ambulancezorg Nederland (AZN) moet volgens de vakbond direct actie ondernemen tegen de te hoge werkdruk. Zoals bijvoorbeeld door het versneld opleiden van ambulanceverpleegkundigen en het creëren van meer vaste banen. Seifert: ‘Het tekort aan personeel is inmiddels een structureel probleem geworden en neemt met de jaren toe. Bovendien moeten de salarissen worden verhoogd tot het niveau van vergelijkbare zorgcao’s, zoals die van ziekenhuizen en de universitair medisch centra (UMC’s). Zolang het vak van gespecialiseerd verpleegkundige in het ziekenhuis zoveel beter betaalt, blijft het probleem op de ambulances bestaan.’

Tekort aan vast én uitzendpersoneel op de ambulance

Door het tekort aan personeel, en daardoor tekort aan beschikbare ambulances, kunnen de medewerkers niet meer voldoen aan de wettelijke vereisten van paraatheid. De 15 minuten-grens bij spoed en de toegestane wachttijden voor ambulancevervoer worden onvoldoende gehaald. Dit probleem speelt al ruim zes jaar en verergert alleen maar. Seifert: ‘Verpleegkundigen verdienen via een uitzendcontract zelfs meer dan in vaste dienst bij de ambulancedienst. Dat maakt het voor verpleegkundigen niet erg aantrekkelijk om in dienst te komen.’ Inmiddels is er ook een tekort aan geschikte uitzendkrachten, waardoor er gaten in de roosters ontstaan.

Geen structurele oplossing

De problemen stapelen zich op, maar zowel de AZN als de minister zorgen niet voor een structurele oplossing. Seifert: ‘Het ontbreekt bij alle partijen aan een lange termijnvisie en al zes jaar worden gaten opgevuld met tijdelijke krachten. De minister wijst stelselmatig naar de verantwoordelijkheid van ‘het veld’: Ambulancezorg Nederland, de zorgverzekeraars en de toezichthouders. Zo ook in haar reactie op het voorultimatum dat wij haar begin juli stuurden. Die partijen kloppen weer bij de minister aan voor meer budget en zo is het al jaren van ‘t ’kastje naar de muur’ zonder daadkrachtige aanpak. We eisen nu van de minister dat zij voor 1 oktober 2017 een datum heeft geprikt voor een overleg met alle betrokken partijen. Om de veiligheid van patiënten en werknemers te kunnen waarborgen, moeten alle partijen samen tot structurele oplossingen te komen.’

Wanneer de AZN en Minister Schippers voor 1 oktober a.s. niet ingaan op de eisen uit de ultimatums, gaan de ambulancemedewerkers acties voorbereiden. Uiteraard blijft de veiligheid gewaarborgd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio