12.9 C
De Bilt

Banen detailhandel groeiden tijdens coronacrisis in foodretail en webwinkels

De arbeidsmarkt in de detailhandel is zich aan het herstellen van de coronacrisis. De vraag naar personeel in de detailhandel is in korte tijd snel gestegen. Het aantal banen in de detailhandel was op maart 2021 weer op hetzelfde niveau als voor de coronacrisis. Vooral bij winkels in de foodsector, zoals supermarkten en speciaalzaken, groeide het aantal banen met 5% in 2020. Bij webwinkels steeg de werkgelegenheid vorig jaar zelfs sneller dan daarvoor. Winkels in de non-foodsector hadden wel last van de coronacrisis. Tijdens de twee lockdowns gingen hier veel banen verloren.

Detailhandel

Aan het einde van het tweede kwartaal van 2021 was de vraag naar personeel in de detailhandel groter dan de vraag van voor de coronacrisis. Er is vraag naar oproepkrachten zoals weekendkrachten, kassamedewerkers en vakkenvullers. Daarnaast staan werkgevers te springen om specialistische verkoopfuncties, zoals verkopers van keukens en badkamers, verkopers in bouwmarkten, en elektronicawinkels. Ruim 15% van de ondernemers in de detailhandel geeft inmiddels aan problemen te ondervinden door personeelstekorten.

UWV

UWV werkt samen met werkgevers die op zoek zijn naar personeel. Zo werkt UWV samen met de FG groep, een groep waaronder meerdere keuken en sanitair winkels vallen. UWV levert kandidaten aan die via een leerwerktraject binnen een maand aan de slag gaan als verkoper. Wanneer het leerwerktraject positief verloopt krijgt de kandidaat een aanstelling van zes maanden als junior verkoper. De eerste kandidaten hebben dit proces doorlopen en werken nu met veel plezier bij Keukensale.

Grote groei aan banen bij webwinkels

Wat opvalt is de grote groei van het aantal banen bij webwinkels. Tussen begin 2018 en april 2020 groeide de werkgelegenheid bij webwinkels met 1,3% per maand. Maar vanaf mei 2020 lag de maandelijkse banengroei op 2,9%. In totaal groeide het aantal werknemersbanen in de periode 2018 tot eind 2020 met 78%. De banengroei vond plaats bij webwinkels in de food en in de non-foodsector. De oorzaak van deze groei ligt gedeeltelijk aan de coronacrisis. Door de sluiting van niet-essentiële winkels en horeca steeg het aantal online aankopen. Webwinkels zijn onder andere op zoek naar pakketbezorgers, medewerkers klantenservice en magazijnpersoneel.

WW in de detailhandel

Door de coronacrisis moesten alle niet-essentiële non-food winkels hun deuren sluiten. Vooral schoenen- en kledingwinkels hebben dit het meest gevoeld, maar ook warenhuizen en winkels voor huishoudelijke artikelen hadden het rustiger. Aan het begin van de coronacrisis steeg het aantal WW’ers uit de detailhandel met 44%. En ook tijdens de tweede lockdown groeide het aantal WW’ers. Inmiddels laten ook de WW-cijfers het herstel van de sector zien. In het tweede kwartaal van 2021 lag het aantal WW’ers in de detailhandel 9 procent lager dan in dezelfde periode in 2020.  

Meer informatie over de arbeidsmarkt in de detailhandel is te vinden in de Barometer Detailhandel van UWV.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio