Als ondernemer kun jij je voor van alles en nog wat verzekeren. Omdat zakelijke verzekeringen niet verplicht zijn, weet je misschien niet waar jij je wel en niet voor moet verzekeren. Veel ondernemers sluiten een aansprakelijkheidsverzekering en arbeidsongeschiktheidsverzekering af, maar laten een bedrijfsstagnatieverzekering links liggen. Toch kun je wel degelijk baat hebben bij deze verzekering. Om dit te verduidelijken, hieronder de voordelen van een bedrijfsstagnatieverzekering voor het voorkomen van financiële risico’s op een rijtje:
1. Verloren inkomen wordt gecompenseerd
Eén van de grootste voordelen van een bedrijfsstagnatieverzekering is dat verloren inkomen als gevolg van een bedrijfsonderbreking gecompenseerd wordt. Je houdt er misschien geen rekening mee dat dit bij jouw bedrijf gebeurt, maar besef je goed dat een ongeluk in een klein hoekje zit. Als gevolg van een brand of overstroming kan er bijvoorbeeld schade ontstaan aan eigendommen, waardoor de bedrijfsactiviteiten (tijdelijk) stil komen te liggen. In de betreffende periode komt er mogelijk geen of (veel) minder geld binnen, terwijl vaste lasten gewoon doorlopen. Dit kan er uiteindelijk voor zorgen dat jij en jouw bedrijf in de financiële problemen komen.
Sluit je een bedrijfsstagnatieverzekering af? Dan hoef jij je hier geen zorgen over te maken. Met deze verzekering ben je namelijk verzekerd voor vermindering van de brutowinst van je bedrijf wanneer dit veroorzaakt wordt door een bedrijfsstilstand aan bijvoorbeeld het bedrijfspand, huurdersbelang en/of bedrijfsmiddelen. Doordat je financieel gecompenseerd wordt bij bedrijfsstagnatie, beschik je over de tijd en de middelen om de schade te herstellen. Hierdoor kun je jouw bedrijfsactiviteiten vaak snel weer hervatten, zonder dat jij je zorgen hoeft te maken over inkomensverlies.
2. Je krijgt de kosten voor bedrijfsherstel vergoed
De compensatie die je ontvangt als je een bedrijfsstagnatieverzekering af hebt gesloten, is niet alleen bedoeld om verloren inkomen op te vangen. Je kunt de uitkering namelijk ook gebruiken om de kosten van bedrijfsherstel te dekken. Bij een bedrijfsstagnatie kun je vaak niet om dit soort kosten heen. Zo moet je mogelijk bedrijfsmiddelen repareren, nieuwe apparatuur aanschaffen of een tijdelijk onderkomen vinden. Met een bedrijfsstagnatieverzekering hoef je de kosten voor dergelijke zaken niet uit eigen zak te betalen. Hierdoor kun je de bedrijfsactiviteiten weer op gang brengen zonder dat je hier jouw eigen vermogen voor aan hoeft te spreken.
3. Je zet je reputatie en klantrelaties niet op het spel
Wanneer jouw bedrijf getroffen wordt door een brand, is de kans groot dat er schade ontstaat. Als gevolg van deze schade kun je de bedrijfsactiviteiten mogelijk niet voortzetten. Ben je niet verzekerd voor bedrijfsstagnatie? Dan duurt het mogelijk lang voordat je jouw bedrijf weer op kunt starten. Dit kan een negatieve invloed hebben op je reputatie en klantrelaties. Klanten kunnen namelijk gaan lopen als zij vinden dat het allemaal te lang duurt voordat er weer producten of diensten geleverd worden.
Daarom een bedrijfsstagnatieverzekering
Met een bedrijfstagnatieverzekering – ook wel bedrijfsschadeverzekering genoemd – zet je de reputatie en klantrelaties van je bedrijf niet op het spel. Doordat je een uitkering krijgt als er sprake is van bedrijfsstagnatie, kun je direct actie ondernemen om schade te herstellen. De bedrijfsactiviteiten liggen hierdoor meestal niet lang stil. Doordat klanten snel weer producten of diensten bij je af kunnen nemen, gaan zij waarschijnlijk niet lopen. Bovendien verklein je met deze verzekering de kans dat jouw bedrijf een negatieve reputatie krijgt.