13.6 C
De Bilt

Bedrijven: duurzame energieprojecten op losse schroeven door stikstof

Vrijwel alle bedrijven (93%) in de duurzame energiesector maken zich (grote) zorgen over de gevolgen van de stikstofregels voor de energietransitie, blijkt uit een inventarisatie van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE). De haalbaarheid van projecten wordt onzeker (60%), projecten vertragen (70%) en worden duurder (35%). Bij de projecten staan opgeteld miljarden aan investeringen en vele megatonnen aan CO2-reductie op het spel. Een uitzondering van stikstofregels voor projecten die zorgen voor CO2– en stikstofreductie is de meest genoemde oplossing. Dit blijkt uit een inventarisatie onder bedrijven in de duurzame energiesector.

“Het is echt niet te verteren dat zoveel projecten die tijdens hun levensduur heel veel CO2– en stikstofuitstoot zullen voorkomen, stil liggen vanwege de kleine hoeveelheid stikstof die er tijdens de bouw vrijkomt. Er moet zo snel mogelijk een programmatische aanpak komen voor projecten voor de energietransitie, zodat zij geen stikstofvergunning nodig hebben,” zegt Olof van der Gaag, voorzitter NVDE.

Porthos-project voor CO2-opslag

Op 16 augustus bepaalde de Raad van State dat het Porthos-project voor CO2-opslag (gelukkig) door kan gaan. Tegelijkertijd benadrukte de Raad van State dat voor elk project een individuele beoordeling nodig is, zoals bij Porthos. Omdat de energietransitie bestaat uit duizenden projecten heeft die uitspraak grote gevolgen voor de energietransitie. Zo bleek al eerder dat vertraging dreigt voor 3.000 projecten van netbeheerders.

Een brede coalitie van brancheverenigingen en bedrijven, waaronder de NVDE, riep in november 2022 het kabinet al op om de energietransitie prioriteit te geven bij de aanpak voor stikstofreductie en deed zelf concrete voorstellen hiervoor.

NVDE: Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie

Deze zomer heeft de NVDE een enquête uitgezet in de duurzame energiesector, samen met de bij haar aangesloten branche-verenigingen. De antwoorden van ruim 100 bedrijven zijn dus gegeven vóór de uitspraak van de Raad van State. Sommige bedrijven hebben (nog) geen last van stikstof, bijvoorbeeld omdat zij kleinschalige projecten doen die niet vergunningsplichtig zijn (bv woningverduurzaming) of omdat zij nog niet in de fase van vergunningverlening zitten (bijvoorbeeld bij energiecoöperaties).

Veel zorgen

93 Procent van de responderende bedrijven in de energiesector maakt zich zorgen over het effect van het huidige en toekomstige stikstofbeleid op de voortgang van duurzame energieprojecten. De helft maakt zich zelfs veel tot heel veel zorgen hierover.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio