Er komt veel kijken bij de verbouwing van een woning. Pak het grondig aan, zodat je ook daadwerkelijk tevreden kunt zijn met het eindresultaat. Dat is uiteraard je wens! Welk onderdeel van je woning je ook gaat verbouwen, lees verder voor slimme tips die altijd van pas komen.
Materiaalkeuze
De materialen vormen een belangrijk onderdeel bij een verbouwing. En wees hier zorgvuldig in. Je hebt er namelijk absoluut baat bij als je de juiste materialen selecteert, om welke klus het ook gaat. Verdiep je hierin! Ga je bijvoorbeeld aan de slag met het dak? Dan is een materiaalsoort zoals EPDM een uitstekende keuze. Wat is EPDM? Het gaat om hightech synthetisch rubber dat bestand is tegen uiteenlopende temperaturen en weersomstandigheden. Het heeft een lange levensduur: daar kun je zeker op inzetten bij het kiezen van materialen. Je wilt immers dat het zo lang mogelijk meegaat! En zo zijn er meer sterke materialen om mee te werken bij een verbouwing, van metaal tot hout.
Professionele hulp
Het is zwaar om een verbouwing in je eentje uit te voeren. Schakel liever hulp in! Bij een nieuw ontwerp kan een architect je helpen. Ook als het om een kleiner ontwerp gaat, zoals een uitbouw of een extra verdieping. Verder is een aannemer handig om in te schakelen bij een verbouwing, die de boel in banen leidt. Vakmensen voeren de werkzaamheden uit. Aannemers hebben vaak korte lijntjes met verschillende vakmensen, wat je ook weer van pas komt.
Bespreek natuurlijk goed hoe je de planning voor je ziet en welke stappen er nodig zijn voordat de professionals aan het werk kunnen gaan. Zo kun je EPDM kopen waar de vakmensen vervolgens mee aan de slag gaan. Ben je zelf handig? Heb je bijvoorbeeld al eerder een verbouwing uitgevoerd? Dan kun je zelf mogelijk ook een steentje bijdragen aan de verbouwing, onder andere om kosten te besparen en de verbouwing wat sneller te laten verlopen.
Planning en budget verbouwing
Een verbouwing is onoverzichtelijk en verloopt chaotisch als je niet goed nadenkt over een planning. Je kunt een planning daarom maar beter goed opstellen, optioneel in samenwerking met bijvoorbeeld een aannemer. Wat moet er allemaal worden gedaan? Wat is een realistisch tijdschema? Dit kun je hier allemaal in opnemen. Kijk ook direct naar het financiële plaatje. Zo kun je alvast inschatten wat de materialen gaan kosten, evenals de werkzaamheden door de vakmensen.
Past dit binnen het budget? Als dit niet het geval is, kun je nog wat schuiven. Stel bepaalde onderdelen bijvoorbeeld uit naar een later moment. Neem ook altijd een buffer op in je financiële planning. De kans is namelijk groot dat je ergens tegenaan loopt, wat meer kosten met zich meebrengt dan je vooraf hoopt. Dat hoort er toch een beetje bij als je gaat verbouwen.
Communicatie
Communiceer goed, met alle partijen waarmee je te maken hebt. En vraag dit ook van die partijen. Zo verloopt het project immers sneller vlekkeloos. Bespreek alles goed met je aannemer en de andere mensen waarmee je samenwerkt. Ben je zelf verantwoordelijk voor de materialen? Ga dan in gesprek met winkels of leveranciers. Zijn de materialen die je voor ogen hebt bijvoorbeeld gewoon leverbaar? Als iets langer duurt, kun je dit nog goed opnemen in je planning. Maar daarbij is het dus wel noodzakelijk dat je er eerst over hebt gecommuniceerd – om belangrijke informatie te achterhalen.
Onderkomen
Denk tot slot na over jouw onderkomen tijdens de verbouwing. Zeker bij een lange verbouwing is het slim om een alternatief te kiezen. Je wordt immers gek als je in je huis blijft wonen waar het maandenlang een puinzooi is. Huur liever tijdelijk een vakantiehuisje, om een goed voorbeeld te noemen. Of logeer voor een bepaalde periode bij bekenden. Je kunt de verbouwing ook op zo’n manier indelen dat steeds een gedeelte van je woning leefbaar blijft.
Een verbouwing is een intense klus. Onderschat dit niet! Met de bovenstaande tips geef je de juiste vorm en richting aan de verbouwing.