Duurzaamheid is iets dat steeds essentiëler wordt indien we nog langdurig willen genieten van deze mooie planeet waarop we leven. Zo is bij bodemsanering de milieukundige begeleiding een cruciale stap als je het hebt over duurzaamheid. Zo speelt BRL SKIB 6000 hier een belangrijke rol in die zeker niet overgeslagen mag worden. Om de ecologische voetafdruk te verminderen is het weer belangrijk om aan de co-2 prestatieladder te denken. Deze twee aspecten zullen we bespreken in deze tekst zodat je precies weet wat het is en waarom deze aspecten zo belangrijk zijn.
Milieukundige begeleiding van bodemsaneringen
De brl 6000, oftewel de beoordelingsrichtlijn voor het procescertificaat voor milieukundige begeleiding van (water)bodemsaneringen, is een norm dat zich specifiek richt op het waarborgen van milieukundige kwaliteit van bodemsaneringsprojecten. Deze norm is afkomstig van stichting infrastructuur kwaliteitsborging bodembeheer, ook wel SKIB genoemd dus. Deze norm heeft als doel om de risico’s van bodemverontreiniging te minimaliseren, en hiermee de effectiviteit van saneringsmaatregelen te maximaliseren.
Belangrijke aspecten van de brl 6000
Op het moment dat er een brl 6000 inspectie wordt gedaan, zijn er een aantal belangrijke aspecten die hierbij komen kijken. Deze omvatten het volgende:
- Procescertificering: Vanuit de norm is het verplicht om te beschikken over certificering op dit aspect. Op deze manier is het namelijk verzekerd dat het saneringsproces op een gestructureerde en verantwoordelijke manier wordt uitgevoerd.
- Deskundigheid: Een andere norm vereist dat de professionals die deze taak krijgen toegewezen beschikken over de benodigde kennis en ervaring om zorgvuldig toezicht te houden op bodemsaneringsprojecten.
- Rapportage: Het is verplicht om na elke inspectie een concrete rapportage te maken. Hierin moeten de voortgang en resultaten worden vermeld zodat dit inzichtelijk is voor alle belanghebbende.
Duurzaamheid door de C0-2 prestatieladder
Naast de brl 6000 is de co2 prestatieladder een belangrijke tool die ervoor zorgt dat organisaties worden gestimuleerd om hun co2 uitstoot te verminderen. Dit zorgt voor een duurzame integratie van een bedrijfsvoering waardoor we weer beter met het milieu omgaan. De co2 prestatieladder is oorspronkelijk ontwikkeld voor de bouwsector, maar wordt nu dus ook steeds vaker toegepast in bodemsaneringsprojecten.
Door dit namelijk toe te passen in combinatie met de brl 6000 ben je als organisatie simpelweg erg goed en bewust bezig met het milieu. Hierbij is het dan ook raadzaam om een professionele partij in te schakelen die alles omtrent deze werkzaamheden voor je uit handen kan nemen. Zo heb je er zelf geen omkijk meer na en weet je zeker dat alles gebeurt zoals het zou moeten.