Een wereldreis als nooit te voren. Maarten van Pel en Renske Cox, een stel uit Helvoirt (Noord-Brabant), rijden van Nederland naar Zuid-Afrika en terug, een reis van 40.000km. Dat doen ze met een reguliere elektrische auto die ze onderweg opladen met flexibele lichtgewicht zonnepanelen. Ze slapen in een daktent en koken op een inductie kookplaat. Onderweg bezoeken ze projecten die bijdragen aan duurzaamheid. Het doel? Anderen inspireren in hoe leuk én haalbaar het kan zijn om je leven te verduurzamen. In november vertrekken ze voor een reis die naar verwachting een jaar zal duren.
Maarten en Renske rijden op de zon
Op 1 mei 2022 presenteerde het stel de auto voor het eerst aan het publiek. Alleen de zonnepanelen ontbreken nog, want voor deze techniek is onderzoek nodig. Het streven is om de auto DC – DC te laden. Dat betekent dat de stroom niet omgezet wordt van gelijk- naar wisselstroom en terug, zoals bij een normale laadpaal, maar dat het gelijkstroom blijft. Hierdoor gaat er minder energie verloren en kunnen er hogere off-grid laadsnelheden behaald worden.
Kortom; super efficiënt, én er is minder equipment nodig. En dat komt goed uit want ruimte in of op de auto is beperkt. In juni zal deze off-grid laadtechniek getest gaan worden. Daarvoor brengt het stel een aantal bedrijven bij elkaar die samen de techniek gaan finetunen, zodat ze straks niet zonder stroom komen te staan.
Een wereldreis als nooit tevoren
Maarten en Renske zijn grote liefhebbers van avontuur en reizen. Dit idee ontstond omdat ze hun leven en ook hun manier van reizen willen verduurzamen. Het stel heeft al goede ervaringen met lange afstand reizen met een elektrische auto. In hun omgeving zien ze dat veel mensen bij langere afstanden bewust kiezen voor een fossiele brandstof auto. Het idee is vaak dat verre reizen met een elektrische auto veel te lang duurt omdat je de auto constant moet opladen en dat het ook je vrijheid beperkt door de beperkte beschikbaarheid van laadpalen.
Zelf ervaren Maarten en Renske precies het tegenovergestelde: ook voor verre reizen is een elektrische auto ideaal. Het enige dat nog ontbrak was een oplaad mogelijkheid om de mooie remote plekken in de natuur te bereiken. De perfect uitdaging voor deze avonturiers. Maarten en Renske besloten om deze optie zelf te gaan ontwikkelen met partners, en delen dit avontuur onder de naam 4X4ELECTRIC.
Eerdere mooie ervaringen
Ervaring met elektrisch rijden hebben ze al. Twee keer reden ze elektrisch naar hun wintersportadres Frankrijk. Sommige vrienden wilden niet bij hen in de auto. “Terwijl wij uiteindelijk maar een uur langer deden over een reis van meer dan 1.000 km” zegt Maarten. “Het is nieuw, dus soms even zoeken hoe alles werkt, maar ook heel leuk om alles zelf te ontdekken. Waar we bijvoorbeeld achter kwamen is dat extra personen en extra bagage behoorlijke impact heeft op de range. Logisch achteraf! Aan de andere kant is de winst dat je heel relaxed aan het reizen bent. Je weet precies wanneer het koffie- of plaspauze is, en stopt regelmatig. Daardoor kom je heel uitgerust en ontspannen aan.”
Naast hun wintersportvakantie reed het stel ook elektrisch tijdens hun zomervakantie van 2020 door Scandinavië, 6.000 kilometer in totaal. Zij bouwden zelfs een bed in hun Tesla model 3. De voordelen van elektrisch op vakantie naar Scandinavië?
- Heel goedkoop laden, want stroom is daar goedkoper
- Minder betalen voor tol en de ponden
- Extra hoge range, doordat je overal maximaal 80km/u mag rijden
Duurzaamheid mag iets leuks worden
Alleen op avontuur is voor dit stel niet genoeg. Zij gaan hun reis delen met de wereld. Om anderen te inspireren en te laten zien dat er al veel meer kan om ons leven te verduurzamen dan we denken. Dat begint met het leuk, simpel en praktisch maken van alternatieven. En vervolgens gewoon doen en uitproberen. Zelf zijn ze het levende voorbeeld.
Tijdens hun reis gaan zij andere kartrekkers bezoeken die bijdragen aan de Sustainable Development Goals (SDG’s). Ze brengen in beeld wat deze initiatieven inhouden en wat ze kenmerkt. Waarom zijn ze geslaagd? Wat kunnen wij hiervan leren? Renske: “Dit alles doen we met als hoger doel om praktische tips en tools te verzamelen die iedereen kan toepassen om zijn of haar leven en bedrijf te verduurzamen.” Hierbij speelt de fun-factor een belangrijke rol. “Want juist de dingen die we leuk vinden, veranderen makkelijk in nieuwe gewoonten! “.
Hoe verlopen de voorbereidingen?
Voor het project 4X4ELECTRIC is het stel momenteel druk met de voorbereidingen. Het voertuig staat al op de oprit en de techniek wordt de komende maanden getest. Daarna zal de inrichting van de auto ontwikkeld worden zodat naast alle bagage, ook de zonnepanelen goed opgeborgen kunnen worden. Verder gaat er veel tijd naar het delen van hun verhaal op events, het zoeken van partners, het opstellen van de reisroute en naar de samenwerking met scholen. “Scholieren en studenten denken mee over een mediastrategie, het sponsorplan en een dashboard waar de volgers live data kunnen inzien.”
Samenwerkingspartners
- Fully Charged nodigt hen uit op de beurs Fully Charged Live EU in de RAI in Amsterdam van 20 t/m 22 mei 2022.
- ZUYD Hogeschool, studenten vanuit de studies Finance, Business, Economics, Recht en ICT denken mee om dit project naar een hoger niveau te tillen.
- ROERCollege biedt het project podium tijdens de TEDxRoermond en wil komend schooljaar een project met ze opzetten voor scholieren om de Sustainable Development Goals leuk en praktisch te maken.
- Paperwise en De Budelse Drukkerij werken samen om duurzame flyers te maken over het project voor op events.
- WeProduce levert geborduurde kleding voor promo-events.
- Campwerk levert een daktent van iKamper voor de reis.
- VanDenBurg is partner voor de elektrische auto.-
- Venema E-mobility Charge System is partner om te komen tot een nieuwe off-grid laadtechniek.
- ANWB is partner voor als ze pech krijgen onderweg.
- Aviloo biedt innovatieve techniek om data over de accu van de auto live in te zien en te delen gedurende de reis.
- Vereniging Elektrische Rijders, GEVA, Kilroy, LightYear, Zelf Energie Produceren, LimburgInnoveert.nl, HomeWizard, JustDiggit, Nudge en Zero-e zijn mediapartner voor extra bereik.
Het stel is nog op zoek naar partners voor het project.
- Bent u als bedrijf geïnteresseerd dan kunt u direct contact opnemen.
- Vindt u het leuk om mee te denken/puzzelen met actuele vraagstukken? De actuele challenges deelt het stel op hun website.
Dutch Tour
Een wereldreis als dit vraagt om een pilot, daarom gaat het stel vanaf 29 augustus tot en met 10 september 2022 een minireis maken door Nederland. Zo kunnen ze de techniek en opstelling testen, maar ook inspirerende duurzame projecten bezoeken om deze verhalen te delen. De hoofdreden voor het stel is dat zij in gesprek willen met hun publiek. Daarom zullen zij hun kamp opbouwen op verschillende plekken waar je hen persoonlijk kunt ontmoeten!
Volg het avontuur
Je kunt de avonturen van Maarten en Renske volgen via Instagram, LinkedIn, Youtube en hun website. Daarnaast staan ze op verschillende evenementen. Deze lijst zal toenemen en is altijd te vinden op hun website.
- TEDxRoermond in het ROERCollege op 13 april 2022 – terugkijken
- International Week op Hogeschool ZUYD Ligne op 17 mei 2022
- Fully Charged Live EU in de RAI in Amsterdam, van 20 t/m 22 mei 2022
- Unfold Technasium bij Buitengoed de Boomgaard in Bunnik op 24 juni 2022
- Te gast in de podcast De Mobiliteitsprofessionals in juli 2022
- 4X4ELECTRIC Dutch Tour – van 29 augustus t/m 10 september 2022
- Daktent Festival van 16 t/m 18 september 2022
De geplande vertrekdatum is november 2022.