Binnenland – In de week van 9 tot en met 16 april vragen de samenwerkende belangenorganisaties voor mensen met een visuele beperking in Nederland aandacht voor het vrijhouden van geleidelijnen op stations en op straat. ProRail en NS werken hard aan een treinreis zonder obstakels, zodat ook mensen met een beperking met de trein kunnen reizen. In totaal is de afgelopen jaren 90 kilometer aan geleidelijnen aangelegd op de stations in Nederland.
Campagne
Op 9 april is de campagne feestelijk afgetrapt in Den Haag. Er worden op straat in Den Haag, Amsterdam en Utrecht stickertegels geplakt naast een geleidelijn die het symbool van de campagne dragen. Promoteams bestaande uit ziende en blinde of slechtziende mensen delen flyers uit op de stations. Onlinevideo’s ondersteunen de boodschap en op stations en in treinen worden commercials uitgezonden.
Geleidelijnen
Geleidelijnen zijn de geribbelde tegels op de grond, die lijnen vormen op straat en op de stations? Mensen met een visuele beperking maken hier gebruik van om in de openbare ruimte veilig hun weg te vinden. Vaak staan er obstakels op de geleidelijn, zoals fietsen of koffers en dat levert hinder en zelfs gevaarlijke situaties op voor de gebruiker. De boodschap luidt dan ook: Houd de lijn vrij!
Afstemmen met belangenorganisaties
Ieder jaar worden meer stations toegankelijk. Dit stemmen we af met diverse organisaties, zoals o.a. de Oogvereniging, Bartimeus, Ieder(in), die zich inzetten voor een toegankelijk openbaar vervoer voor reizigers met een visuele, auditieve, motorische of andere beperking.
Feiten en cijfers
- 410 stations zijn voorzien van (nieuwe) geleidelijnen
- 90 kilometer aan geleidelijnen is aangelegd
- circa 5.000 verschillende beschrijvingen zijn gemaakt van veelgebruikte routes van de straat naar de perrons en terug
- 2500 objectmarkeringen (gele klanktegels) zijn aangelegd
- 250 km perronrandmarkering is aangebracht met contrasterende verf
- Alle obstakels op de hoofdroute (zoals prullenbakken) zijn weggehaald
- 800 voelbare bordjes zijn aangebracht op trapleuningen en bij liften
- Van de 4 grootste stations – Amsterdam Centraal, Den Haag Centraal, Rotterdam Centraal en Utrecht Centraal – zijn voelbare stationsplattegronden gemaakt (pilot)